• Посилання скопійовано

Сумісництво працівника райдержадміністрації

ТОВ призначено працівника відділу райдержадміністрації (2015 рік), зарплата виплачувалася згідно з окладом. В трудовій книжці відповідного запису про сумісництво не було. Як внести записи до трудової книжки про призначення та звільнення з посади директора ТОВ? Чи будуть наслідки за виплату зарплати згідно з окладом, а не відповідної його частки?

Робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Для роботи за сумісництвом згоди адміністрації за місцем основної роботи не потрібно.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 Постанови №245).

Керівники державних підприємств, установ, організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності) (п. 4 Положення №43).

Запис у трудову книжку відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи (п. 1.1 Інструкції № 58 та п. 9 Положення №43).

Також слід врахувати норми ст. 30 Закону про оплату праці, роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

Отже, враховуючи вищезазначене, працівник мав би працювати за сумісництвом неповний робочий час, (максимум 4 години на день) і, відповідно, отримувати оплату праці пропорційно до відпрацьованого часу, а не весь оклад. Виправити цю ситуацію можливо, хоча й не зовсім законно, шляхом видання наказів «заднім» числом про преміювання. Таким чином, зарплату працівник отримував пропорційно відпрацьованого часу, а ту виплачену більшу частину ніж треба оформлено як виплата преміальних.

Щодо внесення записів до трудової книжки про роботу в ТОВ, то слід звернутися працівнику до райдержадміністрації із проханням про внесення запису про роботу за сумісництвом на підставі витягу або копії наказу з місця роботи за сумісництвом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»