• Посилання скопійовано

Працівник не має стажу: як розрахувати лікарняні?

4 вересня 2018 року на ТОВ прийнято працівника, який взагалі не має стажу. Який відсоток для нарахування лікарняних: 100 чи 50?

У прикладі 7 Наказу № 1022 Мінсоцполітики розглядає два варіанти, які виникають при оплаті лікарняних працівникам, що мають невеликий страховий стаж. При цьому одночасно відображається практичне застосування норм як ст. 19, так і ст. 24 Закону №1105.

В обох варіантах однаково враховується той факт, що оскільки загальний страховий стаж працівника становить менше 3 років - розрахована фактична середньоденна зарплата множиться на 50% (згідно зі ст. 24 Закону №1105 та Порядку №440).

Відрізняються ці два варіанти лише розміром розрахованої фактичної середньоденної зарплати. І демонструють вони ось що: якщо після множення на 50%, така середньоденна зарплата більша середньоденної, розрахованої виходячи з мінімальної зарплати, встановленої законом в місяці відкриття лікарняного листа, то виплата лікарняних проводиться виходячи з меншої з середніх (ч. 4 ст. 19 Закону №1105). Тобто, виходячи із середньоденної, розрахованої з мінімальної зарплати (варіант 2).

Таким чином, робиться порівняння середньоденної зарплати з урахуванням 50% та середньоденної, розрахованої з мінімальної зарплати, при цьому в розрахунок береться менша з середніх.

 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»