• Посилання скопійовано

Чи впливає наявність сніданку в рахунку за проживання на розмір добових?

Чи впливає наявність сніданку в рахунку на проживання в готелі на розмір добових витрат? Чи зменшується в такому випадку неоподатковуваний розмір добових витрат? Яким чином підприємство може встановити розмір добових витрат?

Положення про відрядження та розмір добових

Перш за все, варто зазначити, що Інструкція №59 регулює відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів. При цьому інші підприємства та організації також можуть використовувати Інструкцію №59 як допоміжний (довідковий) документ, вимоги якого для них не обов’язкові.

Приватне підприємство мають право розробити власне положення про відрядження. У ньому можна обумовити таке:

  1. Розмір добових. Такі розміри можуть бути прив'язані як до посад працівників, так і до місцевості, до якої скеровуються працівники;
  2. Строки надання звіту про виконання завдання та авансового звіту (з урахуванням вимог п. 170.9 ПКУ)
  3. Порядок та строки відшкодування витрат на відрядження;
  4. Інші важливі питання, пов'язані з відрядженнями працівників.

Зверніть увагу, що при розроблені такого положення необхідно зважати на гарантії та компенсації працівникам, які перебувають у службових відрядженнях, що встановлені ст. 121 КЗпП.

Зважаючи на те, що зменшення розміру добових при наявності харчування передбачено в Положенні №59 (яке, як уже було зазначено, обов’язково застосовується лише органами державної влади, підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів), приватне підприємство у власному положенні може таке зменшення не застосовувати (або застосовувати на власний розсуд).

 

ПДФО та військовий збір

Згідно з абз. 5 пп. «а» п. 170.9.1 ПКУ до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

Таким чином, наявність сніданку у рахунку на проживання в готелі не зменшує неоподатковуваний розмір добових.

Відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку - фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни).

Своєю чергою, як роз’яснюють податківці, витрати на харчування, які були понесені найманим працівником під час відрядження та не включені до рахунків на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), не підлягають обов’язковому відшкодуванню, оскільки їх не включено у перелік витрат на відрядження, які підлягають відшкодуванню при наявності підтвердних документів згідно з пп. 170.9.1 ПКУ. Але у разі, якщо за рішенням керівника юрособи такі витрати на харчування будуть відшкодовані працівнику понад неоподатковуваний розмір добових, то сума таких витрат на харчування буде вважатися додатковим благом відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ.

Однак, зважаючи на те, що за умов запитання таке харчування було включено в рахунок проживання в готелі, вартість такого харчування не включається до доходу працівника та не підлягає оподаткуванню ПДФО.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп.  1.2 п. 16 - 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Отже, якщо вищезазначені витрати не потрапляють до оподатковуваного ПДФО доходу, оподаткуванню військовим збором вони також не підлягають.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»