• Посилання скопійовано

Страховий стаж працівника за останні 12 місяців менший ніж півроку: як розрахувати лікарняні?

Працівника прийнято на роботу 11 травня. З 18 до 21 вересня працівник перебував на лікарняному. Загальний страховий стаж складає 4 роки (60% лікарняного). За останні 12 календарний місяців страховий стаж менше ніж півроку. Середня зарплата за розрахунковий період складає 185 грн. Як розрахувати лікарняні?

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім місцем роботи, розрахунковий період слід визначати за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа) (п. 26 Порядку №1266).

Відповідно до ст. 24 Закону №1105, лікарняні виплачуються застрахованим особах залежно від страхового стажу в певному розмірі середньої заробітної плати.

Цей розмір становить від 50% до 100% обрахованого показника середньої фактичної заробітної плати.

Отже, лікарняні за період з 18 до 21 вересня складуть: 185 грн (середня заробітна плата) * 60% * 4 (дні лікарняного) = 444 гривні.

Водночас, згідно з ч. 4 ст. 19 Закону №1105, застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Держреєстру загальнообов'язкового держсоцстрахування мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на лікарняні, виходячи з нарахованої зарплати (доходу), з якої сплачується ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислених із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

Щодо таких працівників слід розраховувати ще одну середню: СрЗmin = Зmin/Кс

Мінімальна заробітна плата у 2018 р. складає 3723 грн на місяць. Середня кількість календарних днів у місяці становить 30,44.

Таким чином, якщо у застрахованої особи протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку менше 6 місяців страхового стажу, то розмір лікарняних у розрахунку на 1 календарний день не повинен перевищувати 122,31 гривні (3723:30,44).

Зважаючи на те, що фактично розрахований розмір середньої зарплати складає менше СрЗmin, розрахунок лікарняних здійснюється за розрахованим показником згідно з нарахованою зарплатою працівників (444 грн). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»