• Посилання скопійовано

Виправлення зайво нарахованої зарплати у звіті з ЄСВ

Працівника звільнено згідно з п. 4 ст. 40 КЗпП. У наказі про звільнення зазначено дату наказу - 10.07.2018 р., а також дату звільнення - 02.04.2018 р. (процедуру повідомлення, складання актів про невихід на роботу виконано згідно з нормами чинного законодавства). Проте бухгалтер продовжував до 10.07.2018 р. нараховувати зарплату працівнику та сплачувати податки. Як виправити помилку в звіті з ЄСВ за квітень, травень та червень 2018 року?

В даному випадку вважаємо, що виправлення помилки у звіті з ЄСВ можливе через застосування коду типу нарахування «3».

Помилки, які можна виправити в таблиці 6, діляться за порядком виправлення на ті, які допущені при зазначенні сум доходу та ЄСВ, та помилки не в числових показниках.

Помилки, які стосуються неправильно зазначеної суми доходу, нарахованого або утриманого ЄСВ, виправляються у таблиці 6 звіту з ЄСВ за той звітний період, у якому такі помилки були знайдені та виправлені, окремим рядком з кодом типу нарахувань у графі 10 «2» або «3».

Код типу нарахувань «3» застосовується для відображення суми заробітної плати (доходу), нарахованої у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено зайво нараховану суму ЄСВ.

При цьому обов'язково зазначається місяць та рік, за який проведено нарахування (реквізит 11), що дає змогу в одній таблиці 6 звіту з ЄСВ виправити помилки за кілька звітних періодів.

Внесення від'ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) допускається в таблиці 6 лише:

  • при відображенні сум перерахунків заробітку (доходу), що пов'язані з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв'язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах;
  • при відображенні сторнованих сум відпусткових, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат, у яких відрізняються база нарахування ЄСВ та розміри ставок ЄСВ, а також, якщо нарахування здійснювалися, зокрема, за минулі (лікарняні, тимчасова непрацездатність) періоди.

Таким чином, коли в таблиці 6 звітного періоду відображається донарахування або сторнування сум доходів та/або ЄСВ за минулі звітні періоди, на працівника заповнюється кілька рядків — щодо доходів поточного та минулого звітних періодів (кількість рядків не обмежена та залежить від типу нарахувань і звітних періодів).

Отже, у звіті з ЄСВ за поточний місяць можна одночасно виправити помилкові нарахування за квітень, травень та червень 2018 р.

У таблиці 1 звіту з ЄСВ виправлення помилки, яке призводить до зменшення ЄСВ, буде відображено у розділі 5 цієї таблиці у рядках 5.1.1 — зменшення нарахування ЄСВ за ставкою 22%. При цьому у рядку 5.4 треба зазначити суму доходів працівника, на які було зайво нараховано ЄСВ, а у наступному рядку — зміст помилки, зазначивши про звітні періоди, у яких сторнуються суми ЄСВ. Аналогічно відображається у рядку 4 збільшення сум ЄСВ, відображених у Звіті за минулий звітний період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»