• Посилання скопійовано

Чи можна не коригувати відпускні, якщо оклади підвищено не всім працівникам?

Кожні 4-5 місяців підприємство підвищує зарплату працівникам для уникнення індексації. Підвищення проводиться вибірково - частині працівників підвищують оклади в одному місяці, іншим - в другому. Підвищення відбувається не за категоріями. Чи є це тим випадком, коли можна не коригувати відпускні?

У п. 10 Порядку №100 зазначається, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

У разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв'язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.

Працівникам бюджетних установ і організацій, яким відповідно до Законів України щомісячно перераховуються посадові оклади (ставки) до рівня не нижчого середньої (подвійної) заробітної плати в промисловості (народному господарстві), розрахунки виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати, можуть провадитися, якщо це не передбачено у колективному договорі, виходячи з посадового окладу (ставки) того місяця, у якому відбулася подія, пов'язана з відповідними виплатами, з урахуванням постійних доплат і надбавок.

Отже, як випливає з п. 10 Порядку №100, не застосовувати коефіцієнт підвищення можна лише у таких випадках:

  • у разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв'язку з присвоєнням вищого розряду;
  • у разі переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду).

Натомість, якщо підприємство не є бюджетним, коригування заробітної плати та інших виплат можна провести з урахуванням фінансових можливостей. А саме - можна зменшити коефіцієнти підвищення.

У листі Міністерства праці та соціальної політики від 03.08.2005 р. № 18-441-1 зазначається:  «коли в розрахунковому періоді або періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, на підприємстві відбулося підвищення тарифних ставок (окладів) лише окремій категорії працівників, коригування середнього заробітку не провадиться».

Автор консультації вважає це таким, що не відповідає нормам чинного законодавства, оскільки цього немає в п. 10 Порядку №100. Отже, незалежно від того, якій кількості працівників і з якою періодичністю підвищено оклади, коефіцієнт коригування застосовувати потрібно.

Також про застосування коефіцієнту підвищення ми писали тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»