• Посилання скопійовано

Зарплата працівникам та оподаткування у резидентів «Дія. Сіті»

Підприємство стало резидентом «Дія. Сіті» з 15.02.2022 р. Як розраховувати лікарняні для працівників резидентів «Дія. Сіті»? Як правильно нараховувати ЄСВ для інвалідів? Як подається об’єднаний звіт щодо зарплати? Як оподатковувати середній заробіток мобілізованим працівникам, якщо підприємство є резидентом «Дія. Сіті»?

Як розрахувати лікарняні для працівників резидентів «Дія. Сіті»?

Лікарняні

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які є працівниками або гіг-спеціалістами резидента «Дія. Сіті», із суми заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду та незалежно від страхового стажу.

Також, працівникам і гіг-спеціалістам резидентів «Дія. Сіті», які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу (ч. 2 ст. 24 Закону № 1105).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду (ч. 3 ст. 24 Закону № 1105).

 

Декретні

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента «Дія. Сіті», у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу (ч. 1 ст. 26 Закону № 1105).

Увага! Сам розрахунок лікарняних проводиться в загальному порядку, єдина відмінність, що  до уваги не береться страховий стаж працівників.

 

Як правильно нараховувати ЄСВ для інвалідів?

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої, пунктом 10 частини другої статті 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія. Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) - законодавством не передбачено.

 

Як подається об’єднаний звіт по заробітній платі?

Жодних особливостей щодо подання об’єднаного звіту по зарплаті резидентами «Дія. Сіті» законодавством не передбачено.

 

Як оподатковувати середній заробіток мобілізованим працівникам, якщо підприємство є резидентом «Дія. Сіті»?

Середньомісячна заробітна плата мобілізованим працівникам резидента Дія Сіті розраховується за п. 2 Постанови № 100.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті визначено п. 170.14-1 ПКУ. Де зазначено, що податковий агент платника податку - спеціаліста резидента «Дія. Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу, що зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. З суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18 % та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от військовим збором такий дохід й надалі оподатковуватиметься за ставкою 1,5%. Також на середньомісячну зарплату мобілізованих працівників нараховується ЄСВ за ставкою 22%, але від МЗП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245591
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202443
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023202
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 098