• Посилання скопійовано

Орендна плата за землю на території можливих бойових дій

Організація орендує земельну ділянку державної, комунальної власності, яка знаходиться на території можливих бойових дій, згідно з Переліком №309. Чи потрібно сплачувати орендну плату за таку ділянку? Чи подавати уточнюючу декларацію до річної декларації з плати за землю за 2022 рік?

Відповідно до пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, затверджений Наказом Мінреінтеграції від 22.12.22 р. № 309.

Причому в цьому Переліку є окремі таблиці з назвами:

1. «Території можливих бойових дій»;

2. «Території активних бойових дій»;

3. «Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України».

Хоча перші дві таблиці знаходяться в розділі І Переліку «Території, на яких ведуться (велися) бойові дії».

І пільга встановлена для територій, на яких «ведуться (велися) бойові дії». Тобто, як території можливих бойових дій, так і території активних бойових дій – це території, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Таким чином, на наш погляд, якщо територія, на якій знаходиться орендована земельна ділянка, є в таблиці території можливих бойових дій, значить, така ділянка знаходиться на території, де ведуться (велися) бойові дії. Тобто, на наш погляд, пільга на таку територію поширюється.

Хоча для уникнення непорозумінь може буди доцільним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Пільга поширюється на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан. Оскільки на початок 2023 року воєнний стан діє, то пільга діятиме у 2022 році з березня по грудень, у 2023 році і щонайменше у 2024 році.

Це також означає, що якщо організація подавала річну декларацію з плати за землю на початку 2022 року, де орендна плата нарахована за увесь 2022 рік, потрібно подати уточнюючу декларацію до такої декларації, зменшивши нарахування за період з березня по грудень 2022 року.

Приклад складання уточнюючої декларації наведено на сайті податкової.

 

Чи подавати декларацію з плати за землю щодо розглядуваних земельних ділянок за 2023 рік?

На це питання немає відповіді в ПКУ чи в підзаконних нормативних актах. Про наявність консультацій податкової служби з цього питання нам також невідомо.

Тому і з цього питання може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Навіть якщо подати таку декларацію, то в розділі ІІ «Розрахунок орендної плати» будуть заповнені тільки графи з 2 по 11. А в графі 12 «Річна сума орендної плати» буде стояти «0,00» грн.

Розділ ІІІ Розрахунок податкового зобов’язання також буде з нулями в рядку 3.

Причому в кінці декларації потрібно буде заповнити поле «Зміст доповнення», де зазначити, що за 2023 рік організація не сплачує орендну плату за землю, оскільки користується пільгою за пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414