• Посилання скопійовано

Оплата резиденту Литви на рахунок у Гонконзі: чи коригувати ФР?

ТОВ, платник податку на прибуток, імпортує товар. Постачальником є резидент Республіки Литва (не входить до переліку за пп. 39.2.1.2 ПКУ) з формою власності не зазначеною у переліку за пп. 39.2.1.1 ПКУ. Оплата відбувається на рахунок у Гонконзі. Чи потрібно коригувати ФР до оподаткування за пп. 140.5.4 ПКУ?

Відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг (крім операцій, зазначених у пп. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних у:

  • нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб – нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

При цьому, вимоги пп. 140.5.4 ПКУ не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

Якщо ж ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки».

Варто звернути увагу, що у пп. 140.5.4 ПКУ мова йде саме про місце реєстрації нерезидента та його організаційно правову форму. В свою чергу, не має значення країна в якій відкрито рахунок такого нерезидента. Отже, якщо саме країна реєстрації нерезидента та його організаційно правову форма не зазначено у відповідних переліках КМУ, то коригувати фінансовий результат в сторону збільшення не потрібно (також не потрібно і підтверджувати, що ціна на такі імпортні товари визначена за правилом «витягнутої руки»).

Таким чином, в описаному у запитанні випадку коригувати ФР до оподаткування не потрібно, не зважаючи на те, що оплата відбувається на рахунок відкритий у країні, що знаходиться у переліку КМУ (головне що б країни реєстрації такого нерезидента не була вказана у даному переліку).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»