• Посилання скопійовано

Відображення розблокованого розрахунку коригування у звітності

Постачальник на повернений аванс у грудні 2017 р. виписав РК до ПН на зменшення ПЗ з ПДВ у розмірі 22 000 грн. РК був розблокований та зареєстрований у листопаді 2018 року. Як потрібно відобразити в звітності реєстрацію від’ємного РК та виправити показник ∑Перевищ за грудень 2017 р.?

При поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають коригуванню на підставі РК до ПН, який підлягає реєстрації в ЄРПН.

У цьому випадку РК складений до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем, для чого постачальник надсилає йому складений РК.

За пп. 192.1.1 ПКУ постачальник зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. І має право він це зробити тільки після реєстрації в ЄРПН такого РК.

Зверніть увагу! Відповідно до п. 201.10 ПКУ у разі зупинення реєстрації РК за п. 201.16 ПКУ протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про зупинення його реєстрації із зазначенням причин.

І якщо надалі такий РК розблокований виникає питання: до декларації якого періоду слід включати розблокований РК на зменшення ПЗ?

Відразу зауважимо, що відобразити РК на зменшення ПЗ потрібно тільки у тому періоді, коли у постачальника виникло це право (а це період, коли повернено передоплату). Тому що, як ми зауважили вище, постачальник зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, і переносити таке відображення на будь - які інші періоди не можна. З іншої сторони, якщо відобразити коригування (зменшення ПЗ) в іншому періоді, це призведе до заниження ПЗ, як наслідок, ризик до штрафів за п. 123.1 ПКУ.

У СЕА ПДВ розблоковані РК проводяться заднім числом, а саме у періоді, у якому він складений — це період коли фактично здійснено перерахунок (якщо подано на реєстрацію із запізненням, то тоді у періоді подання на реєстрацію).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У ІПК від 13.06.2018 р. №2596/6/99-99-12-02-01-15/ІПК наводиться приклад: «платник податків зменшує податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного у червні 2017 р. та зареєстрованого в ЄРПН у липні 2017 р., шляхом подання уточнюючого розрахунку до раніше поданої податкової декларації з ПДВ за червень 2017 р.».

Якщо враховувати умови запитання, РК на зменшення ПЗ, який складений у грудні 2017 р., проте реєстрація якого була зупинена і він зареєстрований лише у листопаді 2018 р. підлягає відображенню за грудень 2017 р. через подання уточнюючого розрахунку. І таким чином можна уникнути непорозумінь при обрахунку у СЕА ПДВ, зокрема, показника (ΣПеревищ), що зменшує реєстраційний ліміт.

У ІПК від 25.07.2018 р.  №3260/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляється, що у випадку виникнення невідповідності між показниками податкової звітності з ПДВ та даними ЄРПН з метою правильного обрахунку показника ∑Перевищ платнику податку необхідно виправити таку невідповідність шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди, згідно з п. 50.1 ПКУ

За данимим прикладу виходить така ситуація:

  • листопад 2018 року реєстрація РК на зменшення ПЗ з ПДВ: показник ∑НаклВид зменшено на 22000 та показник ∑Перевищ за грудень 2017 року збільшено. Така ситуація виникає тому, що РК за грудень 2017 року зареєстровано в ЄРПН, але не показано у звітності за цей місяць;
  • листопад 2018 року (або інший місяць) потрібно подати УР за грудень 2017 року, таким чином через УР зменшується ПЗ та автоматично перераховується показник ∑Перевищ, зникає сума 22000, яка показана у РК за грудень 2017 року.

З іншої сторони, якщо РК за грудень 2017 року не відобразити через УР за грудень, а показати в іншому періоді через декларацію, показник ∑Перевищ за грудень не перерахується і не зникне.

Показник ∑Перевищ розраховується ДФСУ автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ, та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.

Після реєстрації РК в ЄРПН в СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, у якому було складено такий РК, та розрахункової суми (∑Накл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких ПН та/або РК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202414
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202457
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414