• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога працівнику при народження дитини: що з податками?

Підприємство за заявою працівника планує надати йому матеріальну допомогу при народженні дитини. Який порядок її оподаткування ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Колективний договір на підприємстві відсутній

На жаль, ані ПКУ, ані Постанова №1170 не містять роз’яснень щодо критеріїв класифікації наданої матдопомоги як систематичної або одноразової.

Однак, податківці у ІПК від 26.09.2017 р. № 2052/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз’яснювали, що у разі, якщо виплата матеріальної допомоги на оздоровлення передбачена положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у місяці, в якому здійснено її фактичне нарахування. Тобто в такому випадку допомога має систематичний характер. Тому вважаємо, що саме трудовий (колективний) договір, в якому передбачено матеріальна допомога при народженні дитини, є основною підставою класифікувати матеріальну допомогу систематичною, яка надається всім або більшості працівників.

За умов запитання зазначено, що колективний або трудовий договір на підприємстві відсутній. Крім того передбачено, що працівник для отримання матеріальної допомоги звертається до керівника з проханням. Керівник же, своєю чергою, може і відхилити таке прохання, оскільки це його право, а не обов’язок як роботодавця (якщо б це було передбачено колективним (трудовим) договором, то надати таку матеріальну допомогу він був би зобов’язаний).

Крім того, якщо звернутись до Інструкції №5, то до інших виплати, що не належать до фонду оплати праці відносяться:

  • соціальні допомоги та виплати за рахунок коштів підприємства, установлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, на народження дитини, сім'ям з неповнолітніми дітьми) – пп. 3.4 Інструкції №5;
  • матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання – пп. 3.31 Інструкції №5.

Тобто, якщо класифікувати таку допомогу як не зарплатну згідно з Інструкцією №5, то це повинна бути або матдопомога безпосередньо на народження дитини, або ж матеріальна допомога в зв’язку з сімейними обставинами (без умови встановлення її трудовим договором).

Таким чином, якщо виходити з роз’яснення податківців, вважаємо, що описана у запитанні матеріальна допомога на народження дитини не включається до фонду оплати праці (тобто не прирівнюється до заробітної плати). Однак, на думку автора, найбільш безпечним варіантом буде надання просто нецільової матеріальної допомоги в зв’язку з сімейними обставинами за заявою працівника (п. 3.31 Інструкції №5).

 

ПДФО та ВЗ

Як роз’яснювали рівненські податківці, якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється пп. 170.7 ПКУ.

Згідно з абз. 1 пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ ( у 2020 році – 2940 гривень). Сума перевищення допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою 18 відсотків.

Аналогічним чином з наданої допомоги утримується і військовий збір за ставкою 1,5%.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу «169».

 

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці».

Згідно з п. 1 Переліку №1170, до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ відносяться, зокрема:

  • соціальні допомоги та виплати, встановлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на народження дитини, сім'ям з неповнолітніми дітьми тощо);
  • матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Зауважимо, що у другому варіанті мова про допомогу при народженні дитини не йде. Однак, оскільки, як було зазначено вище, таку допомогу (як при народженні дитини, так і у зв’язку з сімейними обставинами) можна вважати не зарплатною, то нараховувати ЄСВ не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024326
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024163
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024105