• Посилання скопійовано

Чи потрібно на дату балансу дооцінювати інвестиційні сертифікати?

Середнє підприємство придбало інвестиційні сертифікати в 4 кварталі. Інвестсертифікати утримуються для продажу. Облік за національними стандартами. Чи обов’язково на кінець року здійснювати дооцінку інвестсертифікатів до справедливої вартості?

З точки зору бухгалтерського обліку інвестиційні сертифікати належать до фінансових інвестицій. Їх облік ведеться згідно з НП(С)БО 12.

За п. 4 НП(С)БО 12 фінінвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухобліку за собівартістю. Собівартість фінінвестиції складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов'язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням фінінвестиції.

Згідно з п. 8 НП(С)БО 12 фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом участі в капіталі) на дату балансу відображаються за справедливою вартістю.

Таким чином, на кожну дату балансу підприємство повинне переглядати справедливу вартість інвестиційних сертифікатів, збільшення/зменшення їх вартості потрапить до фінрезультату.

Причому дооцінка відноситься на субрахунок 746, а уцінка на субрахунок 975.

Разом з тим згідно з п. 9 НП(С)БО 12 фінансові інвестиції, справедливу вартість яких достовірно визначити неможливо, відображаються на дату балансу за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності інвестиції.

Таким чином, якщо підприємство не може визначити справедливу вартість, інвестсертифікати на дату балансу слід відображати за собівартістю (з урахуванням зменшення корисності, якщо корисність знизилася).

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 19).

Таким чином, підприємство не зможе визначити справедливу вартість, якщо відсутня інформація про ціну можливого продажу. 

Причому варто зазначити, що чинні НП(С)БО не містять методик розрахунку справедливої вартості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»