• Посилання скопійовано

Чи має право керівник, виключений з військового обліку, виїжджати у відрядження за кордон без взяття дозволу військкомату?

Чи має право керівник, виключений з військового обліку, виїжджати у відрядження за кордон без взяття дозволу військкомату? Чи має право бухгалтерія нарахувати і виплатити відрядження керівнику після запрошення від закордонної фірми-партнера без дозволу військкомату на право виїзду за кордон у відрядження за відміткою у військовому квитку, що він знятий з обліку?

Чи має право керівник, виключений з військового обліку, виїжджати у відрядження за кордон без взяття дозволу військкомату?

Перелік осіб, які підлягають виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) зазначені в ч. 6 ст. 37 Закону № 2232.

Крім того, у ст. 23 Закону про мобілізацію наведені категорії осіб, які мають відстрочку від мобілізації.

Держприкордонслужба щодо виїзду за кордон чоловіків, які є непридатними до військової служби роз'яснила, що оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. А в Постанові КМУ №57 наведено особливості перетину кордону цих категорій осіб.

Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Відповідно, на кордоні спеціально уповноважена особа буде перевіряти, серед іншого, такі військово-облікові документи особи:

  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • військовий квиток.

В цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Якщо це стосується військовозобов’язаних, які стоять на обліках в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки – наказ МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», який передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена.

Отже, перетинати під час воєнного стану кордон чоловікам віком 18-60 років заборонено, проте виїзд для деяких категорій дозволено. Тож, якщо керівник не підлягає мобілізації, бо знятий з обліку з певної причини, він може виїжджати у закордонне відрядження за наявності відповідних вищезазначених дозвільних документів.

Крім того, знадобляться і документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов'язків за кордоном.

Враховуючи вищезазначене, ніби й не потрібен дозвіл від військкомату, але чітко зазначеної норми в законодавстві не прописано.

Тому радимо, щоб без проблем керівник міг виїхати у закордонне відрядження, отримати додаткову детальну інформації про перетин кордону у ДПС України (див. тут) за телефонами:

  • 0 800 218 808 (безкоштовно);
  • 1598 (для дзвінків з мобільного);
  • +38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону).

 

Чи має право бухгалтерія нарахувати і виплатити відрядження керівнику після запрошення від закордонної фірми-партнера, якщо немає дозволу військкомату на право виїзду за кордон у відрядження, а лише за відміткою у військовому квитку, що він знятий з обліку?

Бухгалтерія при наявності всіх відповідних документів для перетину керівником кордону України, повинна буде виплатити добові для перебування його у закордонному відрядженні на строк, вказаний у запрошенні від зарубіжної фірми-партнера та наказі про відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»