• Посилання скопійовано

Витрати на транспортування померлого працівника з-за кордону в Україну

Працівник підприємства, перебуваючи за кордоном, помер (не під час виконання трудової функції). Керівник підприємства прийняв рішення за кошти підприємства доставити тіло в Україну, оплативши за транспортування сторонній організації. Як ці витрати відобразити в обліку?

Бухгалтерський облік, оподаткування

З точки зору обліку і оподаткування це витрати, не пов’язані з господарською діяльністю підприємства. Тому в бухгалтерському обліку вартість послуг перевезення списується на субрахунок 949.

Якщо підприємство є платником ПДВ і перевізник на власні послуги нарахував ПДВ, склав ПН на підприємство і зареєстрував в ЄРПН, підприємство має право в загальному порядку відобразити ПК. Але разом з тим воно зобов’язане нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, склавши при цьому ПН і зареєструвавши в ЄРПН.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток, зазначені витрати зменшуватимуть фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 949), які є основою для розрахунку об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому податкових різниць для подібних ситуацій ПКУ не встановлює.

 

Чи є підстави розглядати зазначені витрати, як надану благодійну допомогу?

Щоб в розглядуваній ситуації говорити про благодійну допомогу, має бути стороння особа, яка попросить керівника підприємства надати таку допомогу. За умовами питання такої особи не було. Керівник самостійно прийняв відповідне рішення. Таким чином, в розглядуваній ситуації це не благодійна допомога, яку підприємство надало особі, яка цього просила, а витрати підприємства, які мають негосподарський характер.

Але якщо до керівника підприємства письмово звернеться родич померлого з проханням надати допомогу на поховання у вигляді оплати перевезення тіла, таку допомогу слід вважати благодійною допомогою, наданою підприємством фізособі (родичу, який звернувся за допомогою).

Вартість такої допомоги буде доходом фізособи (родича). Але тут діятиме пільга, встановлена п. «б» пп. 165.1.22 ПКУ, згідно з якою до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платнику податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 ПКУ (у 2022 році – 6940 гривень).

Тобто, допомога не вище зазначеного розміру не оподатковуватиметься ПДФО і ПЗ

Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується ПДФО і ВЗ під час її нарахування (виплати, надання).

У додатку 4ДФ до Розрахунку зазначений дохід (як неоподатковуваний, так і оподатковуваний) відображається за ознакою доходу «146» (див. тут). Таку саму відповідь дає податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 103.25 ЗІР: «За якою ознакою доходу відображаються в додатку 4ДФ до Розрахунку кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, в т. ч. у розмірі, що перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ?».

В бухобліку вартість такої допомоги також слід віднести на субрахунок 949. Зазначені витрати зменшуватимуть фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 949), які є основою для розрахунку об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в розглядуваній ситуації різниця за пп. 140.5.10 ПКУ не застосовуватиметься, тому що допомога надана фізособі. А як зазначено в пп. 140.5.10 ПКУ, при наданні допомоги фізособі, яка є платником ПДФО, зазначена різниця не застосовується.

З ПДВ ситуація така.

Якщо договір перевезення укладатиме фізособа (родич), а підприємство буде тільки платником, то питання з ПДВ у підприємства взагалі не виникатиме, адже воно не отримує послуги. В такому разі в заяві на ім’я керівника фізособа (родич) наведе тільки реквізити для оплати перевезення.

Якщо ж фізособа (родич) в заяві проситиме надати послуги перевезення, то підприємство самостійно укладатиме договір перевезення із перевізником і буде відповідальним перед фізособою (родичем) за перевезення. В такому разі саме підприємство надасть фізособі безоплатно послуги перевезення.

Отже, підприємство, яке є платником ПДВ, випише дві ПН – одну на суму 0 грн (фактична сума наданих послуг фізособі), другу на різницю між ціною придбання послуг і договірною вартістю. По суті друга ПН буде виписана на суму придбаних послуг. Детальніше про складання таких ПН можна почитати тут.

Причому якщо перевізник на власні послуги нарахує ПДВ, складе ПН на підприємство і зареєструє в ЄРПН, підприємство матиме право в загальному порядку відобразити ПК. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416