• Посилання скопійовано

Несвоєчасне повернення спецодягу при звільненні: які наслідки?

При звільненні в кінці року працівник не повернув спецодяг (МНМА), термін використання якого ще не закінчився. Це з'ясувалося після здачі річної звітності (ТОВ - платник ПДВ). Спецодяг повернуто колишнім працівником в поточному році. Як облікувати повернення спецодягу і чи будуть податкові наслідки за несвоєчасне повернення спецодягу?

Придбаний спецодяг для працівників є власністю роботодавця, обліковуються як інвентар (або як МШП або як ОЗ (МНМА)) та підлягає обов’язковому поверненню працівниками. Вибір групи активів залежить від строку експлуатації спецодягу.

У випадку неповернення працівником при звільненні спецодягу, строк використання якого не закінчився, то:

1) працівник мав би компенсувати його вартість роботодавцю. При  цьому ЄСВ не нараховується, ПДФО та ВЗ не утримуються.  

2) роботодавець міг подарувати спецодяг працівнику. Тут у працівника виник би дохід (пп. 164.2.17 ПКУ) у вигляді додаткового блага у негрошовій формі (пп. 164.5 ПКУ), тобто базою оподаткування ПДФО була б вартість доходу, розрахована за звичайними цінами помножена на натуральний коефіцієнт (1,219512). Крім того, з цього доходу (без натурального коефіцієнта) потрібно було утримати ВЗ. Такий подарунок знайшов би відображення у Додатку 4ДФ за ознакою «126». Додаткові блага не належать до фонду оплати праці, тому ЄСВ на вартість спецодягу не нараховувалася. Також, в такій ситуації, виникли би і ПЗ з ПДВ (пп. 14.1.191 ПКУ, абз. 2 п. 188.1 ПКУ) та дві податкові накладні (за Порядком № 1307), які мали б бути зареєстровані в ЄРПН. 

Оскільки, в даній ситуації, працівник повернув спецодяг (хоч вже і після звільнення), то таке повернення, без наслідків, можна відобразити як повернення з одночасною видачою цього спецодягу іншому працівникові, без виведення з експлуатації. Тобто відобразити повернення тільки в оперативному кількісному обліку та зробити відмітку в особистій картці (форма якої наведена в додатку 1 до Мінвимог № 1804 (п. 9 розд. ІІІ Мінвимог № 1804)) про своєчасне повернення спецодягу при звільненні.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202411
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202459
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442