• Посилання скопійовано

Як застосовувати граничні торговельні націнки на соціально значущі товари?

ТОВ – платник ПДВ постачає соціально значущий товар – яйця курячі, на який встановлено граничну торговельну надбавку - 10%. Постачальник – неплатник ПДВ. Як сформувати продажну ціну на товар, якщо ціна постачальника – 3 грн/шт.?

Бухоблік витрат у торгівлі ведеться за правилами, встановленими НП(С)БО 16.

У торгівлі покупними товарами, як правило, операційні витрати (витрати основної діяльності) включають:

  • собівартість реалізованих товарів (Дт 902 Кт 281);
  • витрати на збут товарів (Дт 93 Кт 13, 20, 22, 63, 65, 66 тощо);
  • адміністративні витрати (Дт 92 Кт 13, 20, 22, 63, 65, 66 тощо);
  • iнші операційні витрати (Дт 94 Кт 13, 20, 22, 63, 65, 66 тощо).

Після зменшення операційного доходу від продажу товарів (оборот за кредитом рахунку 702 за вирахуванням суми ПДВ) на суму всіх операційних витрат (обороти за дебетом рахунків 902, 93, 92, 94) отримаємо операційний прибуток, якщо сума операційного доходу більше суми операційних витрат. І навпаки, якщо сума витрат більша, ніж сума доходу від продажу товарів, маємо операційний збиток. Фінрезультат від операційної діяльності відображається у рядку 2190 (прибуток) або у рядку 2195 (збиток) Звіту про фінрезультати.

Склад операційних витрат торговельної діяльності регламентований пп. 10, 17, 18, 19, 20 НП(С)БО 16.

Зауважимо, що ця схема відображає формування прибутку лише від одного виду діяльності – торгівлі покупними товарами.

Зокрема, до складу витрат на збут входять витрати, що пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг) і які перераховані у п. 19 НП(С)БО 16.

До   складу   витрат  на  збут  у  торговельних  організаціях включаються витрати обігу, за винятком витрат, наведених у пунктах 18 (адмінвитрати), 20 (інші операційні витрати) і 27 (фінансові витрати) НП(С)БО 16.

Згідно з п. 41-12 постанови Кабміну від 09.12.2020 р. №1236  на період дії карантину, але не довше ніж до 30 квітня 2022 р., на продовольчі товари, визначені абз. 3-8, 16 і 17 переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. №341 ("Офіційний вісник України", 2020 р., №39, ст. 1273), встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10% з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу.

Це такі товари, як:

  • борошно пшеничне вищого сорту;
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
  • хліб житньо-пшеничний;
  • яйця курячі категорії С1;
  • птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої);
  • батон;
  • олія соняшникова рафінована.

Звертаємо увагу, що граничний розмір торговельної надбавки встановлений лише на яйця курячі категорії С1. На яйця інших категорій граничної надбавки не встановлено.

Відповідно до пп. 12 ч. 1 ст. 1 Закону від 21.06.2012 р.№5007, торговельна надбавка (націнка) – це сума витрат суб’єкта господарювання, що пов’язані з обігом товару та здійснюються в процесі його продажу (реалізації) у роздрібній торгівлі, та прибутку. Гранична торговельна надбавка (націнка) є її максимально допустимим рівнем, який повинен враховуватися суб’єктом господарювання під час реалізації товару в роздрібній торгівлі.

Відповідно до ст. 13 Закону № 5007, державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади, державними колегіальними органами та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом, зокрема, установлення обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди).

Як бачимо з визначення торговельної надбавки, вона включає в себе витрати на збут та повинна давати операційний прибуток, тобто покривати ще й адміністративні та інші операційні витрати суб’єкта господарювання. Те ж саме написано і у п. 41-12 постанови КМУ №1236 – «з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу».

Торговельна надбавка не включає ПДВ – відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ податок становить 20 відсотків, 7 і 14 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

На нашу думку, в даному випадку продажну ціну потрібно формувати так:

  • до ціни постачальника без ПДВ спочатку додається 10% торговельної надбавки – це буде продажна ціна без ПДВ;
  • на продажну ціну без ПДВ нараховується ПДВ за ставкою 20% та сума ПДВ додається до продажної ціни.

Такий самий підхід застосовується і тоді, коли постачальник – платник ПДВ. Оскільки вхідний ПДВ буде включено до складу податкового кредиту з ПДВ, то ціна постачальника в цьому випадку також береться без врахування вхідного ПДВ.

Для отримання операційного прибутку торговельна надбавка 10% повинна покривати витрати на збут, адміністративні витрати та інші операційні витрати у розрахунку на одиницю товару. У противному разі суб’єкт господарювання отримає операційний збиток від продажу такого товару.

Наприклад, постачальник постачає товар за ціною 3 грн/шт, без ПДВ. Торговельна надбавка 10% - це 0,30 грн/шт. Продажна ціна з надбавкою 10% становить 3,30 грн без ПДВ. На цю ціну потрібно нарахувати ПДВ 20%: 3,30 грн * 20% = 0,66 грн. Таким чином, продажна ціна з надбавкою 10% та з ПДВ становить 3,30 + 0,66 = 3,96 грн з ПДВ.

Оскільки торговельна надбавка 10% є граничною, то СГ може встановлювати і меншу надбавку, ніж 10%.

Чи вигідно продавати соціально значущі товари з націнкою до 10%, СГ має вирішити самостійно. Також можливе рішення, коли збитки від продажу регульованої категорії товару (в даному випадку – яєць категорії С1) покриваються за рахунок прибутку від продажу інших категорій цього ж товару (яєць інших категорій) або інших товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0591
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0633
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410