• Посилання скопійовано

Безоплатно отриманий спонсорський внесок в бухобліку політичної партії

Політична партія (неприбуткова організація) отримує спонсорські внески від третьої особи. За договором використання адреси для реєстрації місцеперебуванням юрособи не передбачена оплата. Щокварталу проводиться розрахунок суми згідно з методологією НАЗК і визначається сума спонсорського внеску. Чи відображається ця сума у бухгалтерському обліку?

Безоплатно отримані послуги в бухгалтерському обліку

Дохід визнається у разі можливості достовірно його оцінити (в грошах) при збільшенні власного капіталу, якщо (див. п. 5 НП(С)БО 15):

  1. збільшується актив або
  2. зменшується зобов'язання.

Як зазначено в п. 3 НП(С)БО 1активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

А зобов'язання — заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Причому особливість послуги в тому, що вона споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (див. ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Тобто, отримана послуга не є сама по собі активом. Таким чином, при отриманні послуги за загальним правилом актив не збільшується. Та й зобов’язання не зменшується. Тому що операція безоплатного отримання взагалі не впливає на зобов’язання.

З цього випливає, що за загальним правилом операція безоплатного отримання послуг в бухгалтерському обліку не відображається.

Хоча якщо послуга пов’язана з якимось конкретним активом, можуть виникати підстави відобразити таку послугу в бухгалтерському обліку. Наприклад, організація отримує безоплатно консультаційні послуги стосовно виробництва продукції. В такому разі вартість послуг може впливати на збільшення собівартості продукції, що відображається проводкою: Дт 23 Кт 718.

 

Методологія № 263/21

Наказом НАЗК від 18.05.2021 р. № 263/21 затверджена Методологія визначення розміру (суми) внеску на підтримку політичної партії у формі робіт, товарів або послуг.

Згідно з цією Методологією потрібно в обов’язковому порядку визначати розмір (суму) в тому числі безоплатно отриманих послуг та відображати у Звіті політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Але якщо політична партія (неприбуткова організація) відобразить безоплатно отримані послуги у Звіті політичної партії і не відобразить їх в бухобліку та у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, виникне розбіжність між даними цих звітів і даними бухобліку.

Тому з урахуванням вимог Методології № 263/21 рекомендуємо політичним партіям відображати безоплатно отримані послуги і в бухгалтерському обліку: Дт 92, 94 Кт 718. А також і у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, одночасно як у розділі доходів, так і в розділі витрат.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»