• Посилання скопійовано

Як списати сплачені кошти за послуги, які не були отримані?

У 2020 р. підприємство сплатило кошти за участь у виставці з ПДВ. Згодом підприємство відмовилося від участі у виставці. У квітні 2021 р. отримано додаткову угоду про те, що кошти не повертаються та є компенсацією збитків, як штрафна санкція за відмову. Який буде бухоблік і чи коригувати суму вхідного ПДВ?

За умовами запитання підприємство сплатило за послуги (участь у виставці), якими потім не скористалося. Оплата за послуги була здійснена з ПДВ, на суму ПДВ постачальник зареєстрував податкову накладну, а підприємство включило цю суму ПДВ до податкового кредиту. Згодом підприємство відмовилося від участі у виставці, а відтак, воно не скористалося відповідними послугами, які були оплачені з ПДВ.

Відповідно до пп. «г» пп. 198.5 ПКУ, платник ПДВ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп.  189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені пп. 201.10 ПКУ, зведену податкову накладну за послугами,  придбаними з ПДВ, у разі якщо такі послуги починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ. 

У даному випадку відмову від отримання послуг та зарахування сплаченої суми в рахунок санкцій за таку відмову слід розглядати як використання оплачених послуг не в господарській діяльності платника ПДВ. Відтак, слід нарахувати податкові зобов’язання на підставі пп. «г» пп. 198.5 ПКУ. 

Датою такого нарахування ПДВ буде дата додаткової угоди, за якою сторон прийняли рішення про зарахування оплати за участь у виставці в рахунок штрафної санкції. Відповідно, цією датою слід скласти і зведену податкову накладну, яку потрібно також зареєструвати в ЄРПН.

Про те, як скласти таку ПН, ми писали тут.

Бухоблік буде таким:

  • До кінця місяця нараховано ПЗ за пп. 198.5 ПКУ: Дт 643/1 Кт 641/ПДВ;
  • списано нараховані ПЗ на витрати: Дт 949 Кт 643/1;
  • списано заборгованість надавача послуг на витрати як штрафну санкцію: Дт 948 Кт 371.

При формуванні фінрезультату з метою оподаткування ті платники податку на прибуток, які не коригують фінрезультат, жодних коригувань не здійснюють.

Ті платники, які коригують фінрезультат, мають звернути увагу на пп. 140.5.11 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, у тому числі у сфері зовнішньоекономічної діяльності, на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пп.  44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ. Зокрема, якщо отримувач коштів – платник податку на прибуток (крім нульової ставки), фінрезультат не коригується, а якщо він є платником єдиного податку, то коригується.

Додатково читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202422
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427