• Посилання скопійовано

Подання повідомлення контролюючою особою КІК

Чи потрібно подавати повідомлення у 2021 році? У які терміни подається повідомлення та за якою формою? Чи будуть штрафи за неподання з січня 2021 року? Чи потрібно подавати повідомлення, якщо відносини контролю не починаються, але продовжуються (набуття частки відбулося у 2019 році)?

Контрольованою іноземною компанією (далі, КІК) визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених ПКУ (пп. 39-2.1.1 ПКУ ).

Фізособа є контролюючою особою КІК, якщо вона є прямими або опосередкованими власником, зокрема володіє часткою в іноземній юридичній особі[1] у розмірі більше ніж 50 % (пп. 39-2.1.2 ПКУ).

Контролюючі особи мають ряд обов’язків щодо виконання вимог ст. 39-2 ПКУ:

- подання звітності щодо КІК;

- подання повідомлень щодо КІК;

- сплата податків по КІК;

- складання фінансової звітності КІК, проведення аудиту КІК;

- підготовка документації з ТЦУ щодо КІК;

- КІК підлягає податковому контролю.

Фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган зокрема про кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до ст. 39-2 Кодексу (пп. 39-2.5.5 ПКУ).

Повідомлення надсилається до ДПС протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форма і порядок надсилання такого повідомлення встановлюються Мінфіном і на сьогодні форма повідомлення не затверджена.

За неподання контролюючою особою повідомлення про набуття/відчуження частки в іноземної юридичної особі, передбачено штрафні санкції (п. 120.7 ПКУ):

«Неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені підпунктом 39-2.5.5 пункту 39-2.5 статті 39-2 цього Кодексу, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.» .

Зверніть увагу, згідно Закону № 1117 від 17.12.2020 р. нові правила оподаткування контрольованих іноземних компаній (КIК) відтерміновано, вони застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 1 січня 2022 року (п. 60-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року, звітний період, що розпочинається у 2022 році). Тобто перший звіт про КIК подається у 2023 році (п. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Також лише з 1 січня 2022 року почнуть діяти штрафи за неподання, несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про контрольовані іноземні компанії, за неповідомлення контролюючою особою про КIК та інші порушення (п. 120.7 ПКУ).

Щодо необхідності контролюючій особі подавати повідомлення, якщо відносини контролю не починаються, але продовжуються (якщо набуття частки відбулося у 2019 році) слід дочекатись роз’ясненнь податкових органів, адже ст. 39-2 ПКУ чіткої відповіді на це питання не дає.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1]             Під часткою в іноземній юридичній особі розуміються корпоративні права, права в утворенні без статусу юридичної особи, до активів якої входить частка у юридичній особі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фізичній або юридичній особі право (пп. 39-2.1.3 ПКУ).

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0511
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0610
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202418
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410