• Посилання скопійовано

Чи можна змінити строк корисного використання ОЗ?

Підприємство - платник податку на прибуток обліковує ОЗ на субрахунку 104 із строком корисного використання, встановленого у бухгалтерському та податковому обліку – 6 років. Чи можна змінити строк та встановити його на рівні 5 років – як в бухгалтерському, так і в податковому обліку?

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 25 П(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ переглядається в разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання. Амортизація об'єкта ОЗ нараховується, виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Поряд з цим, відповідно до п. 24 П(С)БО 7 при визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності; 
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Таким чином, в бухгалтерському обліку передбачено перегляд строків, якщо змінюються очікувані економічні вигоди від використання об’єкта ОЗ. Тобто, зміна строку має бути обгрунтованою. Наприклад, на погляд підприємства, внаслідок більшого, ніж очікувалося раніше фізичного зносу об’єкт ОЗ буде використовуватися 5, а не 6 років. Це є підставою для зміни (зменшення) строку корисного використання. 

 

Як оформити зміну строку корисного використання?

У п. 23 П(С)БО 7 зазначено, що строк корисного використання (експлуатації) об’єкта ОЗ встановлюється підприємством у розпорядчому акті під час зарахування об’єкта на баланс.

Тобто, строк корисного використання може бути встановлено наказом (розпорядженням) керівника підприємства (див. лист Мінфіну від 08.08.2012 р. №31-08410-07-10/19584).

Таким чином, і зміну строку можна оформити наказом.

Поряд з цим, рішення щодо зміни строку може прийняти інвентаризаційна комісія, про що записати до протоколу засідання комісії. Затверджені керівником інвентаризаційні документи (включаючи протокол) є підставою для зміни строків і нарахування амортизації виходячи з нового строку.

 

Податок на прибуток

Якщо підприємство - платник податку на прибуток коригує фінрезультат на податкові різниці, йому слід звернути увагу на «амортизаційні» податкові різниці за ст. 138 ПКУ.

Фінрезультат до оподаткування збільшується на суму амортизації, нарахованої в бухгалтерському обліку і зменшується на амортизацію, нараховану відповідно до пп. 138.3 ПКУ (див. пп. 138.1, пп. 138.2 ПКУ).

А в пп. 138.3 ПКУ зазначено, що розрахунок амортизації ОЗ здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ.

Одне з обмежень пп. 138.3.3 ПКУ – встановлення мінімально допустимих строків корисного використання. Для групи 4 (машини та обладнання) мінімальний строк – 5 років (окрім окремих видів машин, для яких мінімальний строк 2 роки).

Таким чином, якщо підприємство в бухгалтерському обліку зменшило строк використання до 5 років, то і в податковому обліку строк використання зменшується до 5 років. Це означає, що як у бухгалтерському, так і в податковому обліку амортизація починає нараховуватися з нового строку (5 років) починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Причому варто мати на увазі, що відповідно до передостаннього абзацу пп. 138.3.3 ПКУ, у разі, коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта ОЗ в бухгалтерському обліку менше ніж мінімально допустимі строки амортизації ОЗ, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ. 

Тобто, якщо в бухобліку строк зменшать до 4 років, то в податковому обліку потрібно буде нараховувати виходячи з мінімального строку 5 років.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»