• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування страхового відшкодування у разі списання авто через ДТП

Автомобіль підприємства потрапив в ДТП і ремонту не підлягає. Страхова компанія компенсує 1173000 грн. Залишкова вартість авто 1315757 грн, а первісна - 1680000 грн. Залишки авто продано за 515 тис. грн. Як відобразити в обліку таку операцію та які її податкові наслідки?

В першу чергу оскільки автомобіль фактично не може бути використаним за своїм призначенням внаслідок ДТП його необхідно ліквідувати (списати) з оприбуткуванням корисних залишків у вигляді залишків авто або металобрухту. Після цього вже необхідно буде відобразити продаж цих залишків.

Факт ліквідації транспортних засобів оформлюється документом за затвердженою формою № ОЗ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів». Такий документ, відповідно до пп. 41 та 43 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів складається постійно діючою комісією, яку назначає керівник підприємства. Така комісія здійснює огляд об’єкта, встановлює причини та винних осіб (за наявності), визначає можливість продажу чи використання корисних залишків після ліквідації ОЗ (металобрухт, запчастини).

Документами, що підтверджують знищення, розібрання або перетворення ОЗ є висновки відповідної експертної комісії щодо неможливості використання в майбутньому цих засобів за первісним призначенням та акти на їх списання відповідної форми.

Після складання акту за формою №4-ОЗ підприємство відносить залишкову вартість (тобто після списання нарахованого зносу записом Дт 131 Кт 105 – 364243 грн) ліквідованого автомобіля до складу інших витрат, відображаючи їх за дебетом субрахунку 976 "Списання необоротних активів" та кредитом субрахунку 105 (1315757 грн).

Згідно з пп. 44 «Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів», деталі, вузли, агрегати та інші матеріали (в тому числі і металобрухт), отримані при розбиранні і демонтажу ОЗ, що ліквідуються, оприбутковуються з визнанням іншого доходу і зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів.

Тож, у бухобліку при оприбуткуванні залишків автомобіля робиться проведення Дт 20 «Запаси» Кт 746 «Інші доходи» у сумі справедливої вартості таких запасів – як варіант можна використовувати вартість, за яку такі залишки були реалізовані на аукціоні (515000 грн).

Страховиком у випадку настання страхового випадку, компенсується сума збитку у межах страхової суми, за мінусом франшизи. Такі суми включаються до доходів такого платника згідно з п. 19 П(С)БО 15. При чому, така сума повинна бути включена до доходу одночасно з визнанням її як дебіторської заборгованості (1173000 грн). Така дебіторська заборгованість обліковується на рахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків», а дохід на рахунку 746«Інші доходи» (така заборгованість виникає при отримані від страховиків страхового акту).

Отже, дохід виникає у розмірі отриманого страхового відшкодування разом з витратами у розмірі балансової вартості авто. Сума доходу від оприбуткування залишків авто перекривається витратами на собівартість від їх списання внаслідок продажу.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений за правилами бухобліку. При цьому ті платники податку на прибуток, у яких сума доходу за останній звітний період перевищує 20 млн грн (а також особи з меншим доходом, але добровільно бажаючі) повинні коригувати такий фінрезультат на різниці, передбачені ПКУ.

Якщо підприємство податкові різниці не застосовує, то така операція впливає на фінрезультат виключно за наведеними вище правилами бухобліку.

А ось, коли відбувається коригування фінрезультату, то слід враховувати, що за ст. 138 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта ОЗ, визначеної в бухобліку, у разі ліквідації такого об’єкта. Одночасно фінрезультат зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта ОЗ, визначеної з урахуванням положень ПКУ, у разі ліквідації такого об’єкта.

Коригувань при оприбуткуванні корисних залишків та їх подальшого продажу ПКУ не передбачено.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

Таким чином, отримана сума страхового відшкодування від податкової не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки не є компенсацією вартості товару внаслідок його реалізації (передачі права власності).

Як зазначено у пп. 189.9 ПКУ у випадку, якщо ОЗ ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, то така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких ОЗ за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. Однак, норма цього пункту не поширюється на випадки, коли основні засоби ліквідуються у зв’язку з їх знищенням внаслідок дії обставин непереборної сили, або в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку. Для цього платник подає до контролюючого органу відповідний документ про знищення ОЗ (в даному випадку - це вищезгадана форма №ОЗ-4). Таку позицію озвучують і податківці у своєму листі від 11.02.2016 р. №2976/10/28-10-06-11.

Оскільки в даному випадку авто ліквідується внаслідок ДТП і не за бажанням платника податків, то нараховувати ПЗ з ПДВ при його ліквідації не потрібно.

Крім цього, при здійсненні операцій з оприбуткування металобрухту, відповідно до пп. 189.10 ПКУ визначено, якщо внаслідок ліквідації необоротних активів отримуються комплектувальні вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, то на такі операції не нараховуються податкові зобов’язання.

А ось операція з продажу залишків авто на аукціоні як раз підпадає під визначення операції з постачання товарів (за виключенням якщо такі залишки зазначено у переліку КМУ №15 від 12.01.2011 р. – такі операції звільняються від оподаткування ПДВ). Тому підприємство має нарахувати ПЗ з ПДВ, виходячи з договірної вартості таких залишків авто, яка і відповідає їх справедливій вартості (515000 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»