• Посилання скопійовано

Облік придбання та заміни шин на автомобілі, який придбаний на умовах фінлізингу

Як обліковувати шини, які придбані для використання на автомобілі, який, своєю чергою, придбаний на умовах фінлізингу?

Досить докладно тему обліку шин ми розглядали в цьому матеріалі. Тут розглянемо питання тезисно.

Автомобільні шини, що є на колесах та в запасі при автомобілі, які враховані в ціні автомобіля та включені в його інвентарну вартість, обліковуються у складі ОЗ. Це стосується також і автомобілів, придбаних у фінансовий лізинг.

А якщо шини придбані окремо від автомобіля, тоді вони визнаються запасами і обліковуються за дебетом субрахунка 207 (поштучно). Облік таких автошин не залежить від того, на яких умовах придбані автомобілі, на яких використовуються такі шини. Більше того, одна й та сама шина може використовуватись на різних авто.

Вартість власне робіт із сезонної заміни шин відноситься до витрат поточного періоду – обліковується на тому самому рахунку витрат, що й інші витрати на обслуговування відповідного автомобіля.

Два підходи до бухобліку самих шин ми розглядали в тому ж матеріалі.

А саме:

Підхід 1. Зміна шин відбувається на аналітичних рахунках. Для обліку шин до субрахунку 207 відкривають субрахунок третього порядку 2071, на якому для обліку шин на зберіганні і в обороті відкривають окремі субрахунки четвертого порядку, наприклад 20711 «Шини на зберіганні» та 20712 «Шини в обороті». 

Підхід 2. При передачі шин в експлуатацію виникають витрати внаслідок  їх списання з балансу (Дт 23, 91–93 –  Кт 207), а при отримані їх назад – дохід внаслідок оприбуткування (Дт 207 – Кт 719). За такого підходу запаси оприбутковуються на баланс за чистою вартістю реалізації. При наступній передачі шин в експлуатацію їх вартість знову списується з балансу, а потім знову оприбутковується.

Обравши той чи інший підхід щодо відображення заміни шин, радимо зафіксувати його в наказі про облікову політику.

Шини є небезпечними відходами, а тому слід організувати їх передачу спеціалізованому підприємству для утилізації. Як зазначають податківці в ЗІР, категорія 117.01, питання «Чи є платниками екологічного податку СГ, які здійснюють тимчасове розміщення відходів, в тому числі небезпечних відходів (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо)?», - суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо) до їх передачі на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку з 01.01.2013 року за умови наявності у них договору на видалення та утилізацію відходів з суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо), є платниками екологічного податку у разі відсутності у них договору на видалення та утилізацію відходів, в якому визначаються терміни передачі відходів на утилізацію та захоронення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»