• Посилання скопійовано

Облік ОЗ, які не використовуються

ІТ-підприємство придбало кисневий концентратор за 36000,00 грн, на випадок якщо хтось із співробітників матиме в тому потребу. До сьогодні концентратор не був використаний. Як обліковувати такі ОЗ в бухгалтерському та податковому обліку?

Бухгалтерський облік

Два моменти

Перший - концентратор (об’єкт ОЗ) придбаний, але поки що не використовується.

Це означає, що концентратор може перебувати на зберіганні (наприклад, у коморі тощо). Тому він може не зараховуватися на баланс, а відображатися у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152. Тобто, його придбання відображається проводками:

  • Дт 152 Кт 631 – 36 000 грн. (придбано концентратор);
  • Дт 631 Кт 311 – 36 000 грн. (оплачено постачальнику).

Відтак на субрахунку 152, без уведення в експлуатацію, концентратор може перебувати до того моменту, коли його почнуть використовувати. Або до того моменту, коли його вирішать продати тощо. 

Разом з цим підприємство може увести концентратор в експлуатацію (поставити на баланс), навіть якщо він поки не використовується. Тут важливо не те, що він поки не використовується, а те, що він може бути використаний в будь-який момент і готовий до використання. 

Наприклад, якщо концентратор портативний, то він завжди готовий до використання без додаткових технічних заходів із уведення його в експлуатацію. Знаходитися він може не в коморі чи в іншому місці зберігання, а безпосередньо в офісі, повторимося, завжди будучи готовим до використання. Такий концентратор можна зарахувати на баланс (Дт 104 Кт 152) і в загальному порядку нараховувати амортизацію.

Другий – концентратор (ОЗ) буде використовуватися в негосподарській діяльності.

Це означає, що амортизацію концентратора відображають у складі інших операційних витрат на субрахунку 949: Дт 949 Кт 131.

 

ПДВ

Продаж кисневих концентраторів на сьогодні звільняється від оподаткування ПДВ. 

Таким чином, підприємство має придбавати концентратор без ПДВ. Відтак питання з ПК і ПЗ при придбанні і використанні концентратора не виникає.

 

Податок на прибуток

Об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається як фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності, відкоригований на податкові різниці (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

При нарахування амортизації (Дт 949 Кт 131) фінрезультат до оподаткування зменшується (Дт 791 Кт 949). А тому зменшується і об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то тут слід врахувати різницю за ст. 138 ПКУ:

  • фінрезультат збільшується на суму амортизації, нараховану в бухобліку;
  • концентратор відноситься до невиробничих ОЗ, тому що призначений для використання у негосподарській діяльності, тому в податковому обліку амортизація на нього не нараховується.

 

ЄП груп 3 чи 4

Придбання концентратора на оподаткування цим податком не впливає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0591
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0633
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410