• Посилання скопійовано

Одиниці вимірювання при автоперевезеннях: облік та ПДВ

Підприємство надає послуги перевезення самоскидом, 20 тн. (код КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт»). Умови роботи – вивезення грунту з об’єкта замовника. Ціна – 1 200 грн за одну ходку. Чи можна для обліку роботи застосувати одиницю виміру «тоннажо-рейс» (код 2329)?

Стосовно одиниці виміру в бухгалтерському обліку

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік первинний документ повинен мати такі обов’язкові реквізити, як:

  • зміст господарської операції,
  • обсяг господарської операції,
  • одиницю виміру господарської операції.

Одиниця виміру показує фізичну величину, в якій будуть вимірюватися операції і на підставі якої встановлюватиметься ціна (в нашій ситуації). 

Наприклад, якщо ціна в договорі перевезення встановлюється за одну ходку, то одиницею вимірювання послуг буде «ходка».

Обсяг господарської операції – кількість ходок за час виконання договору чи період. Наприклад, якщо обсяг наданих послуг складає 4 ходки, ціною 1 200 грн. за одну, то загальна вартість наданих послуг становитиме 4 800 грн. (4 х 1 200).

 

Стосовно тоннажо-рейса

Тоннажо-рейс – це вантажопідйомність транспортного засобу (як правило, судна), помножена на кількість рейсів. Застосовується, як правило, для обліку перевезень суднами, а не автомобілями. Хоча ніщо не забороняє використати для автоперевезень цю одиницю виміру, але за умови, що операції автоперевезень вантажів вимірюватимуться цією одиницею та ціна встановлюватиметься за один тоннажо-рейс.

За даними ситуації, яку ми розглядаємо, одна ходка дорівнює 20 тоннажо-рейсам (20 тн х 1 ходку). Ціна 1 тоннажо-рейса має становити 60 грн. (1 200 : 20).

Якщо підприємство надало автоперевезень кількістю 80 тоннажо-рейсів, воно виставляє замовнику вартість наданих послуг на 4 800 грн. (80 х 60).

З наведеного випливає, що в принципі підприємство може застосовувати одиницю виміру тоннажо-рейс, хоча в даній конкретній ситуації така одиниця виміру недоречна.

Доречнішою виглядає така одиниця, як «ходка», чи «рейс» тощо.

 

Одиниця виміру в ПН

Відповідно до пп. 3 п. 16 Порядку № 1307 (Порядок заповнення податкової накладної, затверджений Наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307), до граф 4 та 5 ПН записують одиницю виміру товарів/послуг, відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО):

  • у графі 4 - умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.
  • у графі 5 - код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО.

У разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах. В цьому разі графа 5 не заповнюється.

Отже, найперше – дивимося у КСПОВО. Там немає таких одиниць виміру, як «ходка», чи «рейс». Тому якщо підприємство буде використовувати ці одиниці, воно в графі 4 ПН напише, відповідно, «ходка» чи «рейс». А графу 5 не буде заповнювати.

Якщо ж обере одиницю виміру «тоннажо-рейс», у КСПОВО є така одиниця, умовне позначення якої для графи 4 ПН – «тнж.рейс», а код для графи 5 – «2329».

Схожу ситуацію ми розбирали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»