• Посилання скопійовано

Продаж товару через банківський кредит: облік та оподаткування у продавця

Підприємство уклало з банком договір на продаж товару покупця в кредит. Банк перераховує підприємству кошти за товар з утриманням відсотку з продавця (10,5%). Як відображати таку операцію в бухобліку, якщо вартість товару становить 33568,00 грн, а банк перераховує 30043,36 грн? Яке оподаткування такої операції?

Бухоблік

Як зазначено у п. 7 П(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг без вирахування наданих знижок, повернення раніше проданих товарів та непрямих податків і зборів (ПДВ, акцизного збору тощо).

При цьому, необхідно звернути увагу, що в даній операції задіяно три сторони: продавець, покупець та банк, який здійснює оплату за покупця шляхом надання йому кредиту. Тобто товар фактично відвантажується покупцю, а не банку.

Своєю чергою, банк здійснюючи оплату постачальнику за покупця утримує свою комісію. Утримана сума такої комісії включається підприємством до складу витрат. Ми пропонуємо включати таку комісію не до адмінвитрат, а до витрат на збут, тому що головна мета програми кредитування покупців – це збільшення обсягів продажу товарів.

Відповідно до цього бухгалтерські записи за такою операцією будуть виглядати так:

Операція

Кореспонденція рахунків

Сума

Отримано кошти від банку

Дт 311

Кт 685

30 043,36

Відображено комісію банку за кредитування – як витрати на збут товарів

Дт 93

Кт 685

3 524,64

Відображено залік оплати банку в рахунок покупця  за договором кредитування

Дт 685

Кт 361

33 568,00

Нараховано ПЗ з ПДВ на дату передоплати на повну суму оплати без вирахування комісії

Дт 643

Кт 641

5 594,67

Відвантажено товар покупцю

Дт 361

Кт 702

33 568,00

Відображено ПЗ з ПДВ у вартості відвантаженого товару

Дт 702

Кт 643

5 594,67

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Особливих різниць в даному випадку не передбачено, тому така операція впливає на фінрезультат за наведеними вище правилами бухгалтерського обліку.

 

ПДВ

По-перше, незалежно від того, хто здійснює оплату за поставлені товари (в даному випадку банк), податкова накладна повинна бути складена безпосередньо на ту особу, яка є покупцем товар. Детальніше про це ми писали тут.

Таким чином податкова накладна має бути складена на ту особу, яка є фактичним отримувачем товару (не банк). У складеній на передоплату податковій накладній вказується лише номенклатура товару, що підлягає постачанню та його повна вартість. Відсотки, які утримуються банком у податковій накладній не відображаються.

По-друге, згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів.

Отже, базою оподаткування в даному випадку буде повна вартість товару, що підлягає постачанню без зменшення на розмір утриманої банківської комісії. Зверніть увагу, що утримана банківська комісія в даному випадку є також частиною компенсації, яку отримує постачальник за поставлений товар. Тому ПЗ з ПДВ на дату отримання передоплати (як за першою подією) постачальник має нарахувати виходячи з повної вартості товару, що буде постачатись.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»