• Посилання скопійовано

Не нараховували амортизацію: як визначити балансову вартість ОЗ при їх продажу?

У 2005 році підприємство отримало майновий внесок в статутний капітал. Отримане майно в подальшому надавалось в оренду, однак введення в експлуатацію та нарахування амортизації не відбувалось. У 2020 році прийнято рішення про продаж майна. Чи можна балансову вартість таких ОЗ (без врахування амортизації) віднести до складу собівартості при їх продажу?

Пунктом 23 П(С)БО 7 передбачено, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Своєю чергою, згідно з п. 9 П(С)БО 27 необоротні активи та група вибуття, утримувані для продажу, відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Балансовою вартістю ОЗ є різниця між їх первісною вартістю та сумою нарахованого зносу (амортизації).

При цьому, за п. 7 П(С)БО 16 витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

В даному ж випадку ОЗ фактично експлуатувались підприємством (надавались в оренду), а отже, на них, згідно з П(С)БО, мала б бути нараховано амортизація, яка повинна була відноситись до складу витрат того періоду.

Якщо підприємство амортизацію не нараховувало (і не вводило ОЗ в експлуатацію), то при переведені їх до складу ОЗ групи вибуття за вартістю без врахування амортизації, підприємство завищує їх балансову вартість та в подальшому завищу суму витрат на субрахунку 943.

Таким чином вважаємо, що у разі виявлення такого факту податківці можуть наполягати на тому, що у періоді вибуття таких необоротних активів підприємство завищило розмір своїх витрат і викривило значення фінансового результату періоду в якому відбувається продаж ОЗ. Тому на думку автора найбільш безпечним варіантом буде здійснити виправлення помилки в бухгалтерському обліку щодо нарахування амортизації таких необоротних активів через рахунок 44 Але ,зверніть увагу, що в такому випадку суми витрат на амортизацію не будуть враховуватись у складі витрат підприємства (оскільки виправляються через рахунок 44, а це не впливає на фінрезультат поточного періоду за яким визначається об’єкт оподаткування податком на прибуток). Однак, підприємство, враховуючи строки давності (1095 днів із дати, що настає: за граничним днем подання Декларації) може уточнити показники Декларацій з податку на прибуток підприємств виправивши у них визначений фінансовий результат до оподаткування (із врахування нарахованої амортизації за відповідні роки).

Ті ж декларації, з граничного терміну подання яких вже минуло 1095 днів, виправленню не підлягають, а отже, фактично підприємство втрачає право на відображення таких сум у витратах (вони проводяться лише в бухгалтерському обліку через рахунок 44).

Про виправлення помилок у бухгалтерському обліку та декларації з податку на прибуток ми писали тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442