• Посилання скопійовано

Як організувати облік, якщо одні й ті ж ТМЦ можуть бути використані як товари або як запаси?

Підприємство продає матеріали, які обліковуються на рахунку 20. В 1С дохід на субрахунку 712, собівартість на 943. При формуванні в 1С звіту про фінрезультати ці доходи і витрати потрапляють до інших доходів і інших витрат. Але для підприємства це є товарами для перепродажу, проте часто ідентичні матеріали потрібно списувати і на собівартість послуг. Як організувати облік, щоб правильно формувався звіт про фінрезультати?

У даному випадку проблема в тому, що одна і та ж група ТМЦ може бути використана як товар для перепродажу, або як запаси для використання при наданні послуг, при цьому заздалегідь не відомо, які саме одиниці ТМЦ будуть перепродані, а які використані для потреб виробництва послуг.

Відповідно до Інструкції №291 на рахунку 28 "Товари" ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства громадського харчування.

На промислових та інших виробничих підприємствах рахунок 28 "Товари" застосовується для обліку будь-яких виробів матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для продажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Що до запасів, то вони обліковуються на рахунку 20 "Виробничі запаси", який призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировина й матеріали, які є в дорозі та в переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва.

За дебетом рахунку 20 "Виробничі запаси" відображаються надходження запасів на підприємство, їх дооцінка, за кредитом - витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка тощо.

Як бачимо, призначення у товарів і запасів різне. Продаж запасів не є основною операцією із запасами, на відміну від продажу товарів, які придбаваються саме для подальшого перепродажу.

За Інструкцією №291 рахунок 70 "Доходи від реалізації" призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від оренди об'єктів інвестиційної нерухомості, доходів від страхової діяльності, про доходи від грального бізнесу, від проведення лотерей, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу. Для обліку доходів від реалізації саме товарів призначено субрахунок 702.

У разі продажу запасів (нагадаємо, що це не основна операція з ними, а виключення з правила – адже запаси придбаваються не для продажу, а для використання на потреби самого підприємства) використовується рах. 71 "Інший операційний дохід", субрах. 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів", а собівартість проданих запасів списується на субрах. 943 "Собівартість реалізованих виробничих запасів".

На думку автора, слід розрізняти основний дохід від реалізації продукції, товарів, робіт чи послуг, та інший операційний дохід, який включає в себе продаж виробничих запасів, які не були призначені для такого продажу, а також собівартість товарів (субрах. 902) та собівартість запасів (субрах. 943).

Якщо підприємство має певні групи ТМЦ, які мають подвійне призначення, тобто можуть бути використані і як запаси, і перепродані як товари, то йому можна застосовувати таку схему обліку:

1. Прибуткувати ТМЦ на рахунок 28 або на рахунок 20 залежно від того, для якої цілі призначена більша частина цих ТМЦ – звісно, якщо це відомо заздалегідь. Якщо примірно однакова кількість ТМЦ використовується як запаси та перепродається як товари, вибір рахунку не має суттєвого значення.

2. У разі вибору основного рахунку 28 всі ТМЦ прибуткуються як товари, а перед використанням деяких з них для надання послуг вони переводяться на рахунок запасів: Дт 20 Кт 28, документом «Переміщення товарів». Надалі запаси списуються у виробництво: Дт 23 Кт 20. Ті ТМЦ, що залишилися на рах. 28, при перепродажу списуються у звичайному порядку: Дт 902 Кт 28, одночасно визнається дохід від реалізації товарів: Дт 361 Кт 702.

3. У разі вибору основного рахунку 20 всі ТМЦ прибуткуються як запаси, а перед перепродажем деяких з них вони переводяться на рахунок товарів: Дт 28 Кт 20, документом «Переміщення товарів». Надалі запаси списуються як продані товари: Дт 902 Кт 28, одночасно визнається дохід від реалізації товарів: Дт 361 Кт 702. Ті ТМЦ, що залишилися на рах. 20, при використанні у виробництві списуються у звичайному порядку: Дт 23 Кт 20.

Цей вибір слід одноразово закріпити у наказі про облікову політику або в окремому наказі керівника про облік запасів і товарів. На підставі цього наказу на підприємстві створюються окремі документи про переміщення товарів/запасів з рахунка 28 на рахунок 20 і навпаки. Таким документом може бути документ «Переміщення товарів» або подібний йому. Він формується одночасно з видатковою накладною на продаж запасів (запаси перед продажем переводяться в товари) або одночасно зі списанням товарів на виробництво (товари перед списанням переводяться в запаси). За умови здійснення такого переміщення ТМЦ фінансова звітність буде формуватись правильно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:105
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202420
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 635
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202422