• Посилання скопійовано

Учет по счету 270 готовая продукция

На предприятии в прошлом году была оприходована с/х продукция в количестве 120 тон реализовано было 130 тон на 10 тон больше. НДС полностью начислен на всю реализацию. Какие могут быть штрафные санкции и как нужно дооприходовать продукцию собственного производства. Предприятие являеться плательщиком единого налога 4 група.

Якщо сталася така ситуація, що описана у запитанні, то це означає, що були допущені помилки під час оприбуткування готової продукції через неточні вимірювання її кількості, або через неповне оприбуткування тощо.

Виправити цю помилку слід шляхом проведення інвентаризації готової продукції перед її продажем. 

Відповідно до п. 2.14 Методрекомендацій № 2 виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються:

• за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються; або

• в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві.

Чиста вартість реалізації запасів — це очікувана ціна реалізації  запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних  витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 П(С)БО 9). Наприклад, якщо виявлено надлишок пшениці 10 т, яку планується продати на сторону, ціна її реалізації без ПДВ становить 5500 грн за 1 т, додаткових витрат на завершення її виробництва та реалізації немає,  то оприбутковується така пшениця за чистою вартістю реалізації на суму 55000 грн (5500 грн × 10 т).

Оцінку можливого використання може бути визначено виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (п. 2.12 Метод¬рекомендацій № 2). Наприклад, якщо частину виявленого надлишку пшениці 0,5 т планується використати для виробництва корму для відгодівлі власної худоби і на балансі підприємства вона обліковується за собівартістю 4200 грн,  то оприбутковується така пшениця на суму 2100 грн (4200 грн × 0,5 т).

Відповідно до п. 10 додатка 3 до Методрекомендацій № 2 надлишки запасів, виявлені при інвентаризації, відображаються бухгалтерським записом за Дт рахунків обліку запасів (20, 21, 22, 27, 28) і Кт субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Наприклад, інвентаризацією на зерновому складі підприємства, де зберігається власно¬вирощена пшениця, виявлено її надлишок в кількості 10 т. Чиста вартість реалізації пшениці без ПДВ  - 5500 грн. 

У бухобліку це відображається записом Дт 27 Кт 719 на суму 55000 грн.

Оскільки підприємство є платником єдиного податку, то ця подія не вплинула на зобов’язання з єдиного податку. Також, якщо ПДВ нараховано на весь реалізований обсяг продукції, то й тут помилки теж немає.

Єдине, що потрібно зробити – то це виправити фінансову звітність за минулий рік за підсумками  відображення в обліку результатів інвентаризації. Про те, як виправити фінзвітність – читайте тут: https://online.dtkt.ua/Book/%C2%AB%D0%94%D0%9A%C2%BB%20%E2%84%9650-2014.epub/navPoint-9

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»