• Посилання скопійовано

Який мінімальний строк амортизації можна встановити для легкового авто?

Підприємство ввело легковий автомобіль в експлуатацію у грудні 2017 року. Чи можна встановити строк його амортизації 1 рік, у результаті чого буде сформовано нульову залишкову вартість автомобіля до грудня 2018 року? Чи обов'язково для визначення ПЗ з ПДВ застосовувати податкову амортизацію?

Запитання:

Підприємство придбало автомобіль, уклавши договір фінлізингу 02.12.2017 року. Податковий кредит відшкодувало у повному обсязі. 22.12.2018 року підприємство уклало договір про переведення прав та обов'язків за договором фінлізингу фізособі, а також передало предмет лізингу за актом приймання передачі ФО. ФО оплатила останній платіж за лізингом і оформила право власності на себе. Саме підприємство цю операцію відобразило тільки переводом транспортного засобу на 286 рахунок з 105. Передача предмету лізингу - це поставка необотних активів і потрібно було нарахувати ПЗ з ПДВ, виходячи із бази оподаткування операцій із постачання необоротних активів, яка не може бути нижчою, ніж балансова (залишкова) вартість за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції, а в разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни (пп. 188.1 ПКУ).

Чи можна даному авто, ввівши у експлуатацію у грудні 2017 року, встановити строк амортизації 1 рік, у результаті чого буде досягнуто нульову залишкову балансову вартість до грудня 2018 року та передати його ФО у грудні 2018 року за договірною вартістю (наприклад, 30 тис. грн) і на неї зареєструвати ПН з простроченням та подати уточнюючу ПД з ПДВ? Чи обов'язково для визначення ПЗ з ПДВ застосовувати податкову амортизацію?

 

Відповідь:

Дійсно, на момент передання автомобіля фізособі слід було провести продаж цього автомобіля з нарахуванням доходу від продажу та податкових зобов’язань з ПДВ.

Щодо визначення строку корисного використання автомобіля в 1 рік, то ми вважаємо це неправильним. 

Відповідно до п. 4 П(С)БО 7, основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з  метою  використання  їх  у  процесі  виробництва або постачання товарів,  надання  послуг,  здавання в оренду іншим особам або для здійснення   адміністративних   і   соціально-культурних  функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного  року  (або  операційного циклу, якщо він довший за рік); строк  корисного  використання  (експлуатації)  -  очікуваний період    часу,    протягом   якого   необоротні   активи   будуть використовуватися   підприємством  або  з  їх  використанням  буде виготовлено  (виконано)  очікуваний  підприємством обсяг продукції (робіт,  послуг). Отже, автомобіль як основний засіб не може використовуватись протягом одного року. 

Якщо матеріальний актив передбачається використовувати протягом періоду менше 1 року (або операційного циклу, якщо він більше року), то він не може вважатися об’єктом ОЗ для цілей бухгалтерського обліку, а отже, його вартість амортизації не підлягає.

Встановлення строку корисного використання ОЗ здійснюється виключно на розсуд самого підприємства, якихось нормативних обмежень тут немає. Проте є дещо, на що можна хоча б приблизно орієнтуватися – це Методичні рекомендації № 11, у додатку 1 до яких наведено типові строки корисного використання основних засобів суб'єктів державного сектору. Для легкових автомобілів там рекомендують строк 7 – 10 років.

Мінімальні податкові строки амортизації ОЗ, що встановлені у ст. 138 ПКУ, призначені для визначення суми податкової амортизації, про що говорить визначення залишкової вартості ОЗ у пп. 14.1.9 ПКУ, де прямо зазначено, що це визначення застосовується лише для цілей розділу ІІІ ПКУ, де йдеться про оподаткування податком на прибуток.

Отже, для цілей визначення бази оподаткування ПДВ в даному випадку не обов’язково дотримуватись податкових строків амортизації, також не обов’язково і брати до уваги вищезазначені Методрекомендації № 11. Але однозначним є те, що строк корисного використання автомобіля обов’язково повинен бути більше року, тобто він не може дорівнювати одному року. Втім, якщо встановити його в розмірі 2 роки, то за 2018 рік буде замортизовано половину вартості автомобіля, яка амортизується. З цього і можна буде виходити при вирішенні питання, за якою вартістю передати автомобіль новому власнику та з якої вартості нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Але разом з цим слід бути готовими до запитань контролерів щодо обґрунтованості вибору такого занадто короткого строку корисного використання автомобіля, тобто цей вибір, можливо, потрібно буде пояснювати. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»