• Посилання скопійовано

Чи можна вартість субліцензії включити до вартості ІР-відеокамери та обліковувати як один об’єкт?

Підприємство купляє право на використання програмного продукту на умовах простої невиключної субліцензії за субліцензійним договором як кінцевий користувач. Субліцензія є безстроковою та здійснюється одноразовий платіж за одну ліцензію, яка необхідна для підключення ІР-відеокамер. Чи можна її вартість включити до вартості відеокамери та обліковувати як один об’єкт?

Запитання:

Підприємство придбає право на використання програмного продукту на умовах простої невиключної субліцензії за субліцензійним договором як кінцевий користувач. Субліцензія є безстроковою та здійснюється одноразовий платіж за одну ліцензію, яка необхідна для підключення ІР-відеокамер. Тобто, при купівлі однієї 1 відеокамери придбається 1 ліцензія для підключення, при купівлі 10 відеокамер придбається 10 ліцензія для підключення. Як правильно обліковувати цю ліцензію? Чи можна її вартість ліцензії включити до вартості відеокамери та обліковувати як один об’єкт на рахунку 112 або 109 залежно від вартості?

 

Відповідь:

Насамперед зазначимо, абз. 2 п. 25 П(С)БО 8 передбачено, що нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають. До них належать нематеріальні активи, щодо яких підприємством (у розпорядчому акті) не визначено обмеження строку, протягом якого очікується збільшення грошових коштів (чи їх еквівалентів) від використання таких нематеріальних активів.

Однак як випливає із запитання, субліцензія використовується протягом корисного строку використання ІР-відеокамер.

Строк корисного використання (експлуатації) в абз. 14 п. 4 П(С)БО 7 визначено як очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи використовуватимуться підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

Крім того, згідно з абз. 9 п. 4 П(С)БО 7 одиницею обліку основних засобів є окремий об'єкт. Окремим об'єктом основних засобів, зокрема, є закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього.

При цьому інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою, є складовою первісної вартості об'єкта основних засобів (абз. 8 п. 8 П(С)БО 7).

Отже, оскільки використовувати ІР-відеокамеру можна лише у разі придбання субліцензіїї для її підключення, то й обліковувати плату за таку субліцензію потрібно у складі первісної вартості ІР-відеокамери як один об’єкт.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»