• Посилання скопійовано

Коли необхідно списувати викрадений автомобіль?

На підприємстві в листопаді викрадено авто. Подано заяву в поліцію та до страхової компанії. Відкрито кримінальне провадження, а автомобіль знаходиться в розшуку. У який момент виникає необхідність списати авто? На підставі якого документу? Як така операція вливає на податок на прибуток та ПДВ?

Коли списувати викрадений автомобіль?

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 1, активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

Своєю чергою, згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

При цьому, в першу чергу варто зазначити алгоритм дій підприємства у разі викрадення його активів (в даному випадку ОЗ - автомобіля):

  • на день встановлення крадіжки авто в обов'язковому порядку проводять інвентаризацію (абз. 5 п. 7 Розділ І Положення №879). Інвентаризація проводиться за відповідним наказом керівника (вибір об’єктів інвентаризації (всіх ОЗ або певного підрозділу) здійснюється керівником);
  • після здійснення інвентаризації комісією складається протокол, який повинен бути підписано керівником протягом 5-ти робочих днів;
  • керівник на підставі протоколу видає наказ про списання автомобіля з обліку підприємства внаслідок його крадіжки;
  • на підставі наказу керівника складається акт на списання (зокрема, за формою №ОЗ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів»).

Отже, викрадений автомобіль повинен бути списано саме у періоді його викрадення (оскільки викрадене авто перестає відповідати визначенню активу) на підставі проведеної інвентаризації та складеного акту списання.

Зверніть увагу, що зняття з обліку транспортного засобу або стан кримінальної справи не впливає на дату його списання в бухобліку.

У бухгалтерському обліку списання викраденого авто відображають такими проведеннями:

1) Дт 131 Кт 105 — на суму зносу;

2) Дт 976 Кт 105 — на суму залишкової вартості автомобіля.

 

Податок на прибуток

За пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство коригує прибуток до оподаткування на різниці, що визначені ПКУ, воно повинно взяти до уваги норми пп. 138.1 ПКУ та пп. 138.2 ПКУ щодо ліквідації об'єкта основних засобів:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації такого об’єкта;
  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень цієї статті ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта.

Якщо ж підприємство податкові різниці не застосовує, то операція з ліквідації автомобіля обліковуються виключно за наведеними вище правилами бухгалтерського обліку.

 

ПДВ

Абзац 2 пп. 189.9 ПКУ, за умови встановлення факту викрадення основних засобів, звільняє платника податку від нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при списанні такого основного засобу.

Факт викрадення авто підтверджуватимуть інвентаризаційні документи та документ з органу поліції (довідка, лист, акт тощо), на підставі яких операцію з викрадення відображають в обліку.

Зокрема, як роз’яснювали податківці, підтвердженням викрадення авто, для ненарахування ПЗ з ПДВ, є витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення, отриманий в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Тут варто звернути увагу, що пп. 189.9 ПКУ, для цілей ненарахування ПЗ з ПДВ, передбачає необхідність подання підтверджуючих документів податківцям. Проте ПКУ не визначено механізму подання платником податку контролюючому органу документів про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів.

У зв'язку із цим платник податку може подати такі документи (копії документів) контролюючому органу у загальновстановленому порядку за власною ініціативою або на запит контролюючого органу. А може і не надавати таких копій, якщо запиту від податківців не було.

Але, звісно, оригінали цих документів платнику ПДВ слід обов’язково зберігати, адже при документальних перевірках податківці будуть ретельно їх аналізувати.

Питання нарахування ПЗ з ПДВ при ліквідації ОЗ без згоди платника податку ми також розглядали тут та тут.

Тобто операція з ліквідації основних засобів у разі їх викрадення, яке підтверджено інвентаризаційними документами та відповідними документами органів поліції, для цілей оподаткування ПДВ не розглядається як операція з постачання товарів, та податкові зобов'язання за операцією з ліквідації таких основних засобів згідно з пп. 189.9 ПКУ не визначаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:2310
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0620
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:196
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427