• Посилання скопійовано

Продаж квартири нижче від ціни придбання: облік та оподаткування

Підприємство придбало житлову нерухомість для продажу (облік на рахунку 286) за 1 млн грн. В подальшому така нерухомість реалізовується за ціною 0.8 млн грн. Як в бухобліку відображається ця операція? Які податкові наслідки?

ПДВ

Перш за все зауважимо, що постачання житлової нерухомості згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ. Своєю чергою, відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

Водночас, варто звернути увагу, що за пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів або послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг.

Варто зазначити, що оскільки така операція є звільненою від оподаткування ПДВ, то на суму перевищення бази оподаткування над договірною ціною також поширюється звільнення від оподаткування ПДВ.

Отже, платник податку у разі постачання такої квартири складає дві податкові накладні:

  • одну на фактичну договірну ціну продажу;
  • другу - на перевищення бази оподаткування над договірною ціною.

Друга ПН складається:

  • або окрему ПН на кожну операцію постачання товарів нижче ціни придбання, і тоді вона не буде зведеною,
  • або одну зведену ПН на всі операції постачання товарів нижче ціни придбання за певний період (тиждень, 10 днів або звітний місяць тощо), і тоді у ній проставляється відповідна позначка щодо зведеної ПН. У такому разі у зведеній ПН збирається весь асортимент товару, проданого за цінами, що нижчі ціни придбання. На кожну номенклатурну позицію товару складаються окремі рядки зведеної ПН, причому для товару однієї номенклатури, придбаного або проданого за різними цінами, теж складаються окремі рядки ПН.

У такій ПН, у реквізиті «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини»  зазначається код ознаки «3» та зазначається тип причини «15» - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання.

Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані – найменування, індивідуальний податковий номер, номер філії, податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта.

У графі 2 – опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця), крім опису (номенклатури) товарів/послуг, також зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання» - тобто дане формулювання додається до найменування товарів.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 не заповнюються відповідно до п. 16 Порядку №1307.

Інші графи такої зведеної ПН заповнюються без особливостей.

Звертаємо увагу, що графа 6 (кількість товару) також заповнюється за загальними правилами, незважаючи на те, що графи 4 та 5 (щодо одиниці виміру) не заповнюються. Кількість товару у графі 6 зведеної ПН має відповідати кількості товару, проданого за ціною нижче ціни придбання.

У графі 7 щодо ціни постачання проставляється сума перевищення ціни придбання товару над фактичною ціною його продажу – на підставі п. 15 Порядку №1307.

В обох варіантах ПН код ставки зазначається «903» (про те, як заповнювати ПН на звільнені операції, ми писали тут).

Зважаючи на те, що звільнення від оподаткування ПДВ є пільгою, то підприємство зобов’язане за період, в якому відбувся такий продаж, подати Звіт про суми нарахованих податкових пільг (звіт подається наростаючим підсумком за І квартал, півріччя, 9 місяців та рік).

 

Бухоблік

Договірна вартість квартири (ціна продажу) відображається в бухобліку як дохід записом Дт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» Кт 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів». Водночас, вартість такої квартири за даними обліку (в даному випадку вартість її придбання) списується до витрат записом Дт 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» Кт 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Таким чином, вважаємо, що підприємство цілком правильно відобразило в обліку продаж квартири за ціною нижче ціни її придбання.

 

Податкові різниці

На необоротні активи, утримувані для продажу, у т.ч. необоротні активи, що входять до групи вибуття, амортизація не нараховується. Відповідно податкові різниці передбачені пп. 138.1 - 138.3 ПКУ не застосовуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:234
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0610
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:193
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202424