• Посилання скопійовано

Відшкодування завданої шкоди підприємству: як відобразити в бухобліку?

Підприємство в 2018 р. отримало відшкодування матеріальної шкоди за рішенням суду. Пошкоджене майно було списано за залишковою вартістю в 2016 р. Як відобразити в обліку таку компенсацію? Чи включається це в дохід підприємства?

До того моменту, поки не буде встановлено винних осіб, та осіб, які будуть здійснювати компенсацію, вартість заподіяної шкоди обліковується за дебетом позабалансового рахунку бухобліку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Зважаючи на те, що судове рішення визначає винну особу і, відповідно, особу, яка буде здійснювати компенсацію, вартість такої компенсації відображається записом Дт 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» і Кт 716 «Відшкодування раніше списаних активів» (на суму, що належить до відшкодування винною особою).

При цьому одночасно відбувається списання суми з позабалансового рахунку 072.

Сплата винною особою компенсації на рахунок підприємства відображається записом Дт 311 Кт 375.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

А зважаючи на те, що така сума компенсації включається до доходу платника податків, то відповідно вона буде враховуватися при обрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток.

 

ПДВ

Зверніть увагу, що податківці у ІПК від 18.01.2018 р. №223/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що кошти, які надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за знищене майно, розцінюються як компенсація вартості такого майна.

Відповідно суми таких коштів включаються до бази оподаткування ПДВ.

Отже, на суму отриманих коштів необхідно нарахувати ПЗ з ПДВ та скласти податкову накладну як на постачання відшкодованого майна.

При цьому, норми п. 198.5 ПКУ при списанні такого майна з балансу у такому випадку не застосовуються.

Зазначимо, що така позиція не нова та озвучувалася раніше, зокрема, у «Віснику»>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»