• Посилання скопійовано

Витрати на приєднання до електричної мережі: як відобразити в бухобліку?

Юрособа оплатила рахунок із приєднання до електричної мережі (теплиці). Як таку операцію відобразити в бухобліку?

Згідно з п. 14 П(С)БО 7 первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта. 

Отже, витрати на приєднання до електромережі в бухобліку розглядаються як модернізація такого приміщення, що призводить до збільшення економічних вигід від його використання. Таким чином, ці витрати збільшують первісну вартість такого приміщення.

Отже, в даному випадку витрати на приєднання до електричної мережі спочатку обліковуються за дебетом субрахунків 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» або 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»  в залежності від того, як обліковується теплиця: як об’єкт ОЗ чи як МНМА. Після того, як роботи з приєднання до мережі завершено, витрати списуються на збільшення первісної вартості теплиці такими записами: Дт рахунків 10 «Основні засоби» або 11 «Інші необоротні матеріальні активи» Кт субрахунків 152, 153.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»