• Посилання скопійовано

Операція заміни боржника у зобов'язанні: як документально оформити і відобразити в обліку?

Як операцію заміни боржника у зобов'язанні оформити документально та відобразити в обліку підприємства – платника єдиного податку за ставкою 5%, яке сплатило борг іншої організації (тобто, взяло на себе фінансові зобов'язання за виконані роботи)?

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦКУ зобов'язанням є правовідношення, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом (ч. 1 ст. 520 ЦКУ).

При цьому у ч. 1 ст. 521 ЦКУ зазначено, що форма правочину щодо заміни боржника у зобов'язанні визначається відповідно до положень ст. 513 ЦКУ. Тобто, правочин щодо заміни боржника у зобов'язанні вчиняється у такій ж формі, що й правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, зобов'язання за яким передається новому боржнику.

ДФС у листі від 05.10.2015 р. №21031/6/99-99-15-03-01-15 повідомляє, що відступленням права вимоги є операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації (пп. 14.1.255 ПКУ).

Згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Враховуючи зазначене, юрособа – платник єдиного податку третьої групи повинна включати до складу доходу кошти, які вона отримає від боржника в погашення заборгованості, якщо таке погашення передбачено договором про відступлення боргу.

Також слід враховувати, що відповідно до пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законон "Про страхування", сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ.

Документальним підтвердженням операції буде договір відступлення боргу та виписки з банківських рахунків, на яких буде відображено оплату кредитору та отримання коштів від боржника.

Відображення у бухобліку нового боржника операцій за договором переведення боргу наведемо у таблиці (суми умовні). 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відображено переведення боргу

377

685

100000

Перераховано оплату кредитору згідно з договором

685

311

100000

Отримано кошти від попереднього боржника

311

377

100000

Переведення боргу та відсотків з первісного боржника на нового боржника див. тут>>

Переуступка права вимоги із заліком заборгованостей див. тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»