• Посилання скопійовано

Грошові призи переможців: що з оподаткуванням?

Підприємство (ЗСО, платник ПДВ) планує організовувати кіберспортивний турнір з виплатами призів в грошовій формі для переможців (фізособи з України). Як оподатковувати такі виплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи є інші обов'язкові платежі? Які зобов'язання щодо подачі звітності матиме підприємство?

Відповідно до пп. 162.1 ПКУ, платником ПДФО є фізособа. А нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО за таку фізособу має податковий агент згідно з пп. 14.1.180 ПКУ.

Отже, якщо підприємство-організатор вручає грошові призи переможцям за участь у турнірі, то воно і є податковим агентом щодо перемоців і зобов'язане нарахувати, утримати та сплатити ПДФО до бюджету та подати форму №1ДФ.

Разом з тим, пп. 165.1.39 ПКУ встановлено, що вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного подат-кового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Таким чином, враховуючи наведене, підприємство, як податковий агент, самостійно нараховує (перераховує) ПДФО з усієї суми грошового призу. Грошові виплати  є об’єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Підприємсто відображає виплачені грошові призи учасникам у формі №1ДФ за ознакою доходу "126". У розділі І форми №1ДФ у графі 2 зазначаються реєстраційні номери облікової картки або серія та номер паспорта фізичних осіб-учасників (п. 3.1 розділу ІІІ Порядку №4).

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Також перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ визначено Переліком №1170

Таким чином, оскільки виплата грошових призів не входить до цього Переліку та виплачується фізособам, які не перебуває у трудових відносинах з підприємством, то сума грошового призу не є базою нарахування ЄСВ. Відповідно Звіт з ЄСВ на них не подається.

Інші податки та збори з грошових призів не утримуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»