• Посилання скопійовано

Чи реєструватися платником ПДВ?

Підприємство (податок на прибуток) надає послуги Call-центру. Основний КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.». Послуги надаються за допомогою телефонів та комп’ютерної техніки. Замовник - нерезидент з місцем реєстрації за межами України. Обсяг доходу за 2020 рік перевищує 1 млн грн. Чи потрібно реєструватись платником ПДВ?

Відповідно до пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать в тому числі:

  • в) надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем;
  • д) телекомунікаційні послуги, а саме: послуги, пов'язані з передаванням, поширенням або прийманням сигналів, слів, зображень та звуків або інформації будь-якого характеру за допомогою дротових, супутникових, стільникових, радіотехнічних, оптичних або інших електромагнітних систем зв'язку, включаючи відповідне надання або передання права на використання можливостей такого передавання, поширення або приймання, у тому числі надання доступу до глобальних інформаційних мереж.

Таким чином, на наш погляд, місцем постачання послуг, які наведені у запитанні, є місце реєстрації замовника нерезидента. Тобто, такі послуги надаються за межами митної території України.

Але відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Оскільки в ситуації, яку ми розглядаємо, послуги надані за межами митної території України, операції з їх постачання не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Тобто, в пп. 181.1 ПКУ йде мова про операції, які підлягають оподаткуванню.

Дивимося відповідь податкової в підкатегорії 101.02, ЗІР, на питання: «Які операції з постачання товарів/послуг вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ?».

Коротка відповідь податкової така: «До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації платником ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.».

Тобто, операції, які не є об’єктом оподаткування, не вважаються оподатковуваними для цілей реєстрації платником ПДВ.

Таким чином, якщо підприємство здійснює тільки такі операції, які не є об’єктом оподаткування, воно не повинно в обов’язковому порядку реєструватися платником ПДВ, незалежно від обсягу таких операцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»