• Посилання скопійовано

Податкові наслідки надання благодійної допомоги

Які правила бухгалтерського та податкового обліку від моменту купівлі та нарахування ПДВ на активи, які передаються безоплатно у вигляді благодійної допомоги юрособі ?

Із умов запитання підприємство придбаває матеріальні цінності (товари, необоротні активи), які не будуть утримуватись підприємством з метою подальшого продажу. Тож для цілей бухгалтерського обліку, це інші запаси. Такі запаси визнаються активом, адже підприємству перейшли ризики й вигоди, пов'язані з правом власності, підприємство здійснює управління та контроль за запасами і вартість запасів може бути достовірно визначена. Тому придбані запаси (в тому числі і обладнання) зараховуються на баланс підприємства на субрахунки 281/товари для благодійної допомоги.

Запаси, придбані за плату, оприбутковуються за первісною вартістю, яка складається з витрат, що виникли у зв'язку з придбанням. Зокрема, це ціна придбання, транспортно-заготівельні витрати, інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

У бухобліку суму благодійної допомоги в повному обсязі відносять до складу витрат звітного періоду. Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені (п.5 та п. 7 П(С)БО 16). 

Первинним документом на підставі якого передаються матеріальні цінності (товари, необоротні активи) та визнаються витрати буде акт прийому-передачі, накладна, ТТН тощо. У випадку надання допомоги матеріальними цінностями, у т.ч. товарами, документи на передачу мають оформлятися як при звичайній операції поставки. Це можуть бути накладні на відвантаження товару, акти на передачу тощо. У бухобліку відбудеться списання собівартості активів на субрахунки 949 (977). 

 

Податок на прибуток. Сума благодійної допомоги збільшує бухвитрати й автоматично зменшує базу оподаткування податком на прибуток. 

Якщо платник податку на прибуток визначає об’єкт оподаткування із застосуванням різниць, йому слід звернути увагу на пп. 140.5.9. та пп. 140.5.10 ПКУ.

Платник податку на прибуток збільшує фінансовий результат до оподаткування при наданні благодійної допомоги чи безоплатній передачі товарів юридичним особам:

• неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру, на суму благодійної допомоги, яка перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (рядок 04 декларації за попередній звітний рік);

• особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ.

Коригування фінансового результату до оподаткування не здійснюється при наданні благодійної допомоги чи безоплатній передачі товарів на користь юридичних осіб:

• що є платниками податку на прибуток;

• громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (додатково див рубрику ЗІР підкатегорія 102.12).

Також слід звернути увагу на норми п. 51.1 та п. 51.2 та п. 51.3 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

 

ПДВ. За загальним правилом будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі дарування такого товару, є постачанням (пп. 14.1.191 ПКУ). Відповідно за загальним правилом, якщо постачання на митній території України, це оподатковувана ПДВ операція (п. 185.1 ПКУ).

База оподаткування визнається за договірною вартістю але з урахуванням абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Тож за загальним правилом, платник податку повинен скласти дві ПН:

- одну на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, яка є нульовою;

- іншу на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

За придбаними з ПДВ товарами, які використовуються  у не господарській діяльності потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. База оподаткування визначається за нормами п. 189.1 ПКУ. Зверніть увагу, у випадку нарахування ПЗ з ПДВ за  п. 188.1 ПКУ (у разі визнання безоплатно переданих/наданих товарів окремою операцією з постачання), додаткового нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється (додатково див рубрику ЗІР підкатегорія 101.06).

Крім того, безоплатне постачання товарів благодійним організаціям, при виконанні певних вимог щодо відповідного маркування товару, є звільненою від ПДВ операцією (пп. 197.1.15 ПКУ). У цьому випадку слід врахувати п. 198.5 ПКУ і за придбаними з ПДВ товарами, які використовуються у звільнених операціях слід нарахувати ПЗ з ПДВ. Якщо постачальник не є платником ПДВ або постачальник здійснює постачання товарів із застосуванням звільнення від ПДВ, зокрема товарів наведених у Переліку № 224  (постанова КМУ від 20.03.2020 р. № 224), то ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Якщо мова про постачання/придбання медтоварів, то постачання цієї категорії товарів із Переліку N 224 звільняється від оподаткування ПДВ (п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, пільга діє тимчасово). Пам’ятайте операції, звільнені від ПДВ, декларуються у рядку 5.1 декларації. Але спочатку слід заповнити додаток Д6, де у таблиці 2 здійснюється розрахунок сум податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

ПДФО та військовий збір. Об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ є отриманий фізособою дохід (зокрема виплачений податковим агентом) в тому числі:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

- іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

В даному випадку отримувачем благодійної допомоги від підприємства є не фізична особа, а суб’єкт господарювання. А отже ПДФО та ВЗ за умов описаних у запитанні нараховувати та сплачувати не потрібно.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»